Nyheter

Åkesson efter kräkattacken: ’Sparka honom’

avCarina Bergfeldt

1 av 2
Dan Eliasson

När Sverigedemokraternas partiledare deltog i SVT:s Debatt brast det för Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

"Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!" skrev han på sitt Twitterkonto.

– Han borde få sparken, svarar Jimmie Åkesson.

"Det är helt oacceptabelt att en GD uttrycker sig som Dan Eliasson. Han måste givetvis sparkas", skrev Åkesson på sin twitter efter att han sett generaldirektörens inlägg.

– Vad han tycker på sin kammare klockan 22 har jag ingen åsikt om, men när en generaldirektör skriver en tweet som hamnar på Försäkringskassans hemsida är det oacceptabelt, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

"Berättade om min upplevelse"

Det var när SVT Debatt i går diskuterade Jimmie Åkessons upplevelser av motsättningar mellan svenskar och invandrare under uppväxten i Sölvesborg som Eliasson reagerade och skrev om sin vomering.

Nu, dagen efter, försvarar generaldirektören sin tweet.

– Jag ångrar den inte. Vissa kanske tycker att jag formulerade mig hårt, men inne i mitt vardagsrum kom det plötsligt värderingar att alla människor inte har samma rättigheter. Den sortens ideologi har jag jobbat mot hela mitt liv, säger Dan Eliasson till Aftonbladet.

Han säger att han satt och funderade i fem minuter innan han tryckte på "tweeta"-knappen.

– Jag förstod att det skulle få uppståndelse, även om det blev större än jag trodde.

"Hatar rasism"

Generaldirektören skrev senare ytterligare en tweet som försvarade det första inlägget.

"En del tycker att GD ska vara tyst! Passar inte mig. Hatar rasism!"

Även den tweeten har fått Åkesson att reagera.

– Han får gärna hata rasism, det gör jag också. Problemet för mig är att han indirekt här kallar mig rasist. Jag kan inte smälta det, säger Jimmie Åkesson.

– Det var inte riktat mot Jimmie Åkesson utan mot alla dem som skrev till mig på Twitter, svarar Dan Eliasson.

Han säger dock att majoriteten av all respons han fått har varit positiv.

– Jag upplever ett monumentalt stöd från hela omvärlden, personal, kompisar, politiker, jag är helt överväldigad över alla som hört av sig, säger han.

"Skandalöst & skrämmande"

Jimmie Åkesson säger att man inom Sverigedemokraterna kommer att titta på olika sätt att bemöta tweeten.

– Men jag utgår främst från att de som tillsatte honom kommer att agera. Jag tycker att han borde få sparken. I egenskap av myndighetsutövare så ska han inte tycka någonting. Det är skandalöst och det är skrämmande. Många SD-väljare är beroende av Försäkringskassan och deras generaldirektör kan inte uttrycka sig på det här viset, säger han.

Dan Eliasson ser dock inga problem med att kombinera en tweet om att kräkas med jobbet som generaldirektör.

– Jag tycker att generaldirektörer ska vara försiktiga med att driva opinion inom det egna området, men när det gäller viktiga samhällsfrågor har vi yttrandefrihet som alla andra och både kan och bör agera.

"Har förtroende"

Han får medhåll i sin tes om yttrandefrihet av socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons (M) pressekreterare Erik Magni. Ministern själv är inte tillgänglig för en kommentar.

– Vi har förtroende för våra generaldirektörer, inklusive Dan Eliasson. Det han skriver på twitter får stå för honom. Men det finns inget i lagstiftningen som säger att en generaldirektör inte kan skriva så. Det är inte oförenligt med myndighetsutövningen, säger han.

Men går tweeten ihop med regeringsformens regler om myndigheters saklighet och neutralitet?

– Ja. Vi har yttrandefrihet i Sverige och den omfattas även generaldirektörer av, säger Erik Magni.