Nyheter

Gifter – i nio av tio frukter

Av: 

Mathias Asplund

Foto: SCANPIX

NYHETER

Nästan all frukt som inte odlats ekologiskt innehåller rester av bekämpningsmedel och kemikalier. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

När Livsmedelsverket förra året testade 647 frukter visade sig nio av tio innehålla rester av de medel som används för att ta kål på skadedjur, ogräs och mögel.

87 procent av en helt vanlig fruktkorg med vindruvor, citrusfrukter, äpplen, päron och bananer innehöll rester av bekämpningsmedel.

I frukterna hittades 51 olika kemikalier. Värst av alla i korgen var vindruvorna. De innehåller bland annat klormekvat som används för att det kan ge ökad tillväxt och fruktsättning, men som vid djurförsök visat sig påverka reproduktionen.

Trots att halterna till stor del ligger inom de gränsvärden som satts av EU rekommenderar Naturskyddsföreningen att svenskarna väljer ekologiskt när de handlar frukt. Gränserna gäller nämligen bara enskilda ämnen och inte grupper av ämnen.

– Gränsvärden är jättebra, inget snack om den saken. Problemet är att de inte beaktar allting utan motsvarar det som anses vara en accepterad risk. Man tittar på varje enskilt ämne för sig, men i flera frukter hittar man flera olika rester av kemikalier. Hur kemikalierna reagerar med varandra vet vi inte och det hanterar inte gränsvärdena, säger Johanna Sandahl som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Cocktail av kemikalier

Som mest hittade Livsmedelsverket rester av tolv olika preparat i samma prover av vindruvor, selleri och jordgubbar. Kemikalierna bildar en cocktail som kan få både oanade och oönskade konsekvenser.

Flera av frukterna innehåller kemikalier som kan få hormonstörande effekter – främst för med påverkan på barn och gravida kvinnor.

Naturskyddsföreningen vill inte skrämma folk till att helt sluta äta frukt, utan att man väljer ekologiskt när det går.

– Jag tycker absolut inte att man ska sluta äta frukt. Det är både nyttigt och miljösmart. Men man kan ta den ekologiska frukt som finns. Ekologiska bananer finns till exempel i väldigt stor utsträckning. Det är en av de frukter där man använder bekämpningsmedel som inte är tillåtna i EU och som påverkar både miljön och de som arbetar på odlingarna, säger Johanna Sandahl.

När ekologisk frukt testades var 61 av 62 helt utan spår av bekämpningsmedel. Där visade sig ett prov av ekologiska bananer innehålla låga halter.

– Vill man undvika och minimera riskerna med bekämpningsmedel ska man välja ekologiskt, säger Johanna Sandahl.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: