Nyheter

”Jens Stoltenberg tar över som Natochef”

Av: 

Per Lidholm

NYHETER

Mycket tyder nu på att Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg blir ny generalsekreterare för Nato.

Det skriver Aftenposten.

Enligt den norska tidningen kommer Jens Stoltenberg utses till ny Natochef under ett toppmöte i Bryssel den 1 eller 2 april.

Källor till tidningen ska ha meddelat att både Storbritanniens statsminister David Cameron och Frankrikes president Francois Hollande har uttryckt sitt stöd för Stoltenberg.

– Jens Stoltenberg har ingen kommentar till dess upplysningar, säger partiets kommunikationschef Sindre Fossum Beyer till TT.

Backas upp av både Obama och Merkel

Det är sedan tidigare även känt att både den amerikanske presidenten Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel står bakom Stoltenbergs kandidatur.

Aftenposten påpekar att inget ännu är skrivet i sten, men enligt mycket centrala källor tyder nu allt på att Stoltenberg tar över posten från danske Anders Fogh Rasmussen.

Enligt Aftenposten har vissa källor antytt att beskedet skulle kunna komma redan nu på måndag – då Barack Obama anländer till Haag för ett toppmöte om kärnkraftssäkerhet.

Offentligt besked förmodligen i april

Men mer troligt är att det offentliga beskedet kommer när Natoländernas utrikesministrar möts i Bryssel i början av april, skriver Aftenposten.

Stoltenbergs kandidatur rapporterades för första gången i tisdags av den italienska tidningen La Republica.

Enligt Aftenposten är det knappast en slump att just en italiensk tidning var tidiga att snappa upp informationen.

Detta då den tidigare italienska utrikesministern och Europakommisionären Franco Frattini anses vara en av toppkandidaterna till posten.

Endast två gånger tidigare har en norsk politiker kandiderat till posten som Natos generalsekreterare, uppger Aftenposten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: