"Fredrik gillar inte konflikter"

avLeonard Goldberg

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt har mött hårt motstånd från sina allianskollegor.

Centerpartiets förra partiledare Maud Olofsson berättar nu för första gången om storbråken med statsministern.

– Fredrik gillar inte konflikter, det gör han inte. Och han gillar absolut inte konflikter med mig, säger Maud Olofsson till Dagens Nyheter.

Många konflikter i maktens korridorer når aldrig ut till allmänheten. En av dessa är allianskollegornas gräl om järnvägen. I dag betraktas underhållet av järnvägen som en av de hetaste politiska potatisarna i Sverige. Och frågan har orsakat infekterade bråk bland toppolitiker i Alliansen.

Ointresserade av järnvägen

Förre centerpartistiska partiledaren Maud Olofsson berättar nu för första gången om de interna stridigheterna i hennes memoarer "Jag är den jag är", som Dagens Nyheter har tagit del av. I boken skriver Olofsson att Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt inte prioriterade underhåll av den i dag så kritiserade järnvägen.

"De var bara intresserade av några enstaka vägprojekt, och då främst i Stockholmsregionen", står det i boken enligt DN.

Enligt Olofsson berodde ointresset från Moderaterna på att de inte skulle vinna några val på att satsa på järnvägen.

– De var mycket mer angelägna om att det skulle synas medan vi från vår sida drev att det som redan fanns måste fungera bättre, säger Maud Olofsson till tidningen.

"Fredrik gillar inte konflikter"

Bråket om järnvägen var bara ett av flera mellan de båda partiledarna. När en ny svensk EU-kommissionär skulle utses 2009 ville Maud Olofsson att den skulle ha posten som miljökommisionär och att det skulle bli en centerpartist. Fredrik Reinfeldt valde i stället folkpartisten Cecilia Malmström. Olofsson ringde då upp Reinfeldt och skällde ut honom.

– Han gillar inte konflikter, det gör han inte. Och han gillade absolut inte konflikter med mig. Det tror jag hade att göra med att vi kom så bra överens. Jag känner nog att när det blev en konflikt med mig så var det väldigt, väldigt känsligt. Jag tog inte konflikter med honom mer än nödvändigt, säger Maud Olofsson.