Historisk kinesisk månlandning

1 av 7
NYHETER

Kinas ”Jadekanin” har landat på månen – efter knappt två veckors rymdfärd.

Landningen skedde tidigare än förväntat och farkosten är den första att landa säkert på 37 år.

Nu ska den lilla bilen utforska ett område av månen med hjälp av avancerade kameror och radarteknik.

Den 2 december sköts den obemannade rymdfarkoten Chang'e-3 upp från en anläggning i Xichang i den kinesiska provinsen Sichuan. Färden till månen har tagit knappt två veckor och dagens lyckade landning är den första i Kinas historia.

Den riskfyllda landningsmanövern tog 12 minuter och skedde helt automatiskt utan kontroll från jorden. Farkosten landade i Sinus Iridum, även känt som ”Regnbågsbukten”, rapporterar TT.

”Kan se ner under månens yta”

Efter landningen har nu Chang'e-3 fällt ut sina solpaneler och påbörjat arbetet med att kalibrera alla instrument. Farkosten väntas även få till stånd sändningar tillbaka till jorden, rapporterar AP.

Nästa steg blir att släppa ut månbilen som fått namnet ”Jadekaninen”. Planen är att det 140-kilo tunga fordonet ska genomföra en tre månader lång expedition i området kring landningsplatsen.

– Roboten har till exempel en radar som kan se ner ett hundratal meter under månens yta, säger Karl Bergquist som är ansvarig för relationer med Kina inom den europeiska rymdstyrelsen ESA till TT.

Enligt AP sker månparkeringen vid 22-tiden på lördagskvällen.

Hoppas hitta helium-3

Drivkraften i Kinas månprogram är, enligt vissa bedömare, förhoppningar om fyndigheter av det extremt ovanliga helium-3. Men Karl Bergquist på ESA förklarar att sådana fynd egentligen vore alldeles för dyra att plocka hem till jorden igen.

Men att dagens landning är ett storslaget steg för Kina råder det inga tvivel om.

– Kina är nu en av de ledande nationerna och att lyckas med Chang'e-3 innebär ett stort steg framåt, säger Karl Bergquist till TT.

Tidigare har bara USA och forna Sovjetunionen lyckats med bedriften att landa ett robotfordon på månen. Senast var i den sovjetiska expeditionen Luna 24 som ägde rum 1976.