Höstens hetaste budgetfråga avgjord

avAnette Holmqvist, Matilda Rangborg

Höstens hetaste budgetbråk är avgjort. Efter en segdragen kamp vann oppositionen mot regeringen med 159 mot 156 röster i riksdagen. Det betyder att S,V och MP tillsammans med SD nu satt stopp för sänkt skatt för de högre avlönade.

– Ramverket vi har för budgetförhandlingen i riksdagen byggdes efter krisen på 90-talet för att skapa ordning i ekonomin, det har gett Sverige starka statsfinanser länge. Det är olyckligt att man nu skjutit hål i det ramverket, säger Anna Kinberg Batra, ordförande i finansutskottet (M).

Strax efter klockan 16 i eftermiddag avgjordes  den stora budgetstriden om brytpunkten för statlig skatt. Efter flera turer i finansutskottet och två omröstningar i kammaren fick regeringen se sig slagen. Oppositionen lyckades med knapp marginal att stoppa förslaget om att högre avlönade ska få sänkt skatt efter nyår. Men någon större oreda i regeringens budget skapar inte bakslaget.

– Det här motsvarar ett par tusendelar av statsbudgetens totala omslutning så helheten av budgeten är i princip färdigbehandlad, säger Anna Kinberg Batra (M) efter att hon uttryckt sin besvikelse över att oppositionen nu river upp en del av budgeten. Och bland de riksdagsledamöter från Alliansen som trängs utanför kammaren efter omröstningen är hon inte ensam om sina känslor.

– Jag är så klart besviken. Man kan ju aldrig veta hur det ska bli eftersom sossarna schabblat förut med att få folk till voteringarna. Nu mönstrade de upp med fullt manskap så man förstod att de skulle vinna, säger Fredrik Malm (FP).

Carl B Hamilton, (FP) ledamot i finansutskottet och finanspolitiskt talesperson ser allvarligt på att oppositionen lyckats riva upp en del av regeringens budget.

– Jag tycker att vi ska ta detta som en uppmaning på att alla politiska partier under nästa mandatperiod behöver sätta sig ner och göra en ordentlig rättslig genomgång av riksdagsordningen. Om vi ska leva med det här så finns det stor risk att olika partier kommer att hämnas och att man plockar ut det man inte gillar i budgeten också i fortsättningen, säger han.

Konsekvensen av det beslut som i dag fattats i kammaren berör ungefär en miljon människor, som nu inte får en skattesänkning efter nyår.

– Det här är en åtgärd som skadar medelklassen och det är ju de som avgör val i Sverige. S har ju tidigare sagt att man inte ska röra inkomsten för dem med 60 000 kronor i månaden, men nu vet vi att det är 36 000 kronor som gäller. Det här skadar medelklassen och minskar alltså chanserna för oppositionen att vinna valet, säger Carl B Hamilton. 

Det är andra gången på kort tid som oppositionspartierna, som är i majoritet i riksdagen, har möjlighet att förkasta Allianspartiernas idé. Senast föll man dock på målsnöret då tre ledamöter missade omröstningen, Mikael Damberg och Carina Hägg från S och Jonas Sjöstedt (V), vilket gav en oväntad seger för Alliansen.

Sedan dess har frågan även behandlats av talmannen, riksdagens jurister och Konstitutionsutskottet och nu återkom den alltså i kammaren.

ARTIKELN HANDLAR OM