Drottningen: Jag ska chilla mer med mina polare

NYHETER

I en intervju som hovet publicerat på Kungahusets hemsida svarar drottningen på frågor om sitt liv.

Flera av dem handlar om om drottningen hinner umgås med sina vänner.

– Jag ska försöka att chilla mer med mina polare, säger drottningen.

Den 23 december fyller drottning Silvia 70 år. Och i en öppenhjärtig intervju som hovet har publicerat på Kungahusets hemsida berättar hon öppenhjärtigt om sitt liv. Frågorna ställs av ett stort antal personer som hovet mött på Stockholms centralstation.

”Ska chilla mer”

Drottning Silvia har ett hektiskt schema med flera offentliga åtaganden och stiftelsearbete varje månad.

Flera av frågorna berör den tid som hon tillbringar utanför offentlighetens ljus. Hon berättar att hon före giftermålet med kungen brukade simma, gå på operan och teater. Aktiviteter som hon säger att hon inte riktigt hinner med numera. En fråga är om drottningen har tid att ”hänga med sina polare”.

– Typ. Ja, visst. jag försöker göra det. Men det händer inte tillräckligt ofta tyvärr. Vi har så mycket program. Jag ska försöka att chilla mer med mina polare, säger drottningen och skrattar.

”Roligt vara mormor”

En annan av frågorna handlar om hur ofta hon får träffa barnbarnet, prinsessan Estelle. Hon säger att hon försöker träffa henne så ofta hon kan.

– Det blir väldigt fint att hålla kontakt och se hur hon mår och hur hon utvecklas. Denna lila varelse, hur hon börjar tänka och dra sina egna slutsatser. Det är väldigt roligt att vara mormor. Men det är klart jag skulle gärna vilja önska att ha mera tid med henne men jag får göra så gott det går, säger drottningen.

”Är apan människa?”

En annan fråga berör frågan om drottningen hade några husdjur när hon var liten. Och drottningen berättar då om sin apa Mickey som hon hade under uppväxten i Brasilien.

– Mickey var min stora tröst och min stora vän och min lekkamrat. Det var väldigt viktigt. Jag har tre äldre bröder och de kunde allting. Så det var inte så lätt för mig med dessa underbara bröder, så Mickey hjälpte mig väldigt mycket, han kunde lyssna, han kunde trösta. Han var kul, han var väldigt rolig. Och väldigt ofta undrade jag: Är han egentligen en människa eller är han en apa?

Och på frågan om drottningen ångrar att hon gifte sig med kungen svarar hon:

– Nej, jag ångrar mig inte. Jag ångrar inte att jag gift mig med kungen, att jag gift mig med den person som jag älskar. Att jag blivit drottning ger mig naturligtvis en särskild möjlighet att dra ljus på viktiga frågor som ligger mig varmt om hjärtat som inte bara är intressanta men som är viktiga att dra uppmärksamhet till. Det är en stor uppgift och jag försöker göra det bästa jag kan. Men också vara varsam, med den ställning jag befinner mig i.