Frankrike vill ha ekonomiskt stöd till krig

Foto: François Hollande
NYHETER

BRYSSEL.

Mer gemensamt försvar.

Det är en av de hetaste frågorna på EU-toppmötet som inleds klockan tre i eftermiddag.

Enligt det ”herdabrev” (dagordning fast i brevform) som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy skickat ut ska de 28 regeringscheferna börja med att diskutera försvarsfrågor med Anders Fogh Rasmussen, Natos generalsekreterare.

Avsikten är inte att fatta beslut utan det Fredrik Reinfeldt och de andra ska göra är att ha en ”strategisk diskussion”.

Bakgrunden är att Frankrikes president François Hollande vill att EU sätter upp en fond som ska betala militära operationer utomlands.

Under det här året har Frankrike gjort två militära ingripanden utanför EU i gamla franska kolonier. Först i Mali där militanta islamister hotade att ta över styret. Och nu i Centralafrikanska republiken där det närmast är inbördeskrig.

Det har tärt på den franska statskassan och nu vill Hollande att de andra medlemsländerna är med och betalar när gemensamma intressen hotas. Samtliga EU-medlemmar har politiskt backat upp de franska operationerna i Afrika - men intresset för att hjälpa till med betalningen är svagt eller till och med mycket svagt.

Det är första gången sedan 2008 som försvarspolitik diskuteras på ett EU-toppmöte. I princip är försvaret en nationell fråga och fyra gamla medlemsländer är dessutom alliansfria, Sverige, Finland, Irland och Österrike.

För dem, och för oss, är det alltid känsligt med överenskommelser med andra länder i försvarsfrågor.

Andra områden som ska diskuteras under toppmötet är ekonomin. Europeiska centralbankens chef Mario Draghi är inbjuden till middagen där man också väntas slutföra diskussionerna om en bankunion.

Vid lunch i morgon ska toppmötet vara slut.