Han får stå kvar i kylan

avKenan Habul, Staffan Lindberg

NYHETER

SD-ledarens utspel sågas av alla partier – nu ångrar sig Åkesson

Foto: MISSLYCKAD FLÖRT Jimmie Åkesson fick ingen vidare respons på sin utsträckta hand. Så väl Socialdemokraterna som Moderaterna nobbade förslaget. Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet, kallar utspelet för ”desperat”.

Jimmie Åkessons utspel att han är beredd att tillfälligt lägga invandringsfrågan åt sidan möttes av iskyla från de andra partierna – och ilska inom det egna.

Nu drar SD-ledaren delvis tillbaka sin utsträckta hand.

– Jag kommer inte att släppa fram en regering aktivt utan att vi får till­baka något i invandringspolitiken, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppgav i går i en intervju i Svenska Dagbladet att han är beredd att tillfälligt lägga invandringspolitiken åt sidan efter nästa val för att slippa isoleras.

Utspelet väckte genast starka reaktioner i det egna partiet.

– Jag utgår ifrån att Jimmie är felciterad. Vi måste samarbeta så att vi får något tillbaka. Invandringen är vår viktigaste fråga, säger Gustav Kasselstrand, ord­förande för ungdomsförbundet Sverigedemokratisk ungdom.

Vill isolera SD

Från de övriga riksdagspartierna möttes utspelet med iskyla.

– Vi är tydliga med att de ska isoleras från politiskt inflytande och har svarat på hur det ska gå till, säger Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna.

MP:s partisekreterare Anders Wallner kallar utspelet ”desperat”.

– SD har inte lyckats få ­något parlamentariskt inflytande sedan de kom in i riksdagen. Alla partier har varit tydliga med att de inte är intresserade av att samarbeta med SD.

”Ur sitt sammanhang”

När Aftonbladet når Åkesson på söndagskvällen uppger han att det är en feltolkning att SD skulle vara beredd att stödja en regering utan att få igenom några av partiets krav när det gäller invandringspolitiken.

– Däremot kan vi föra förut­sättningslösa samtal med de andra partierna. Det är olika saker, säger han.

Var du felciterad i SvD-­artikeln?

– Det är taget ur sitt ­sammanhang. Vi hade en längre diskussion kring vad vi har för kontakter med ­andra partier och hur vi ser på det efter valet. Och att vi inte haft något inflytande i invandringspolitiken. I det sammanhanget så sa jag att om vi nu inte kan prata om invandringspolitiken kan vi nog prata om andra frågor.

Vilka frågor då?

– Till exempel kriminalpolitiken med Moderaterna. Och a-kassan med Social­demokraterna. Där finns det en majoritet för en förbättring, men Socialdemo­kraterna gör inget, för att de inte samarbetar med oss.

Hur ser du på de kraftiga reaktionerna från ditt eget parti?

– De har varit väldigt blandade. Särskilt med den rub­rik som ni har satt, att vi skulle vara beredda att släppa invandringsfrågan. Det har vilselett många, som säkert satte kaffet i vrångstrupen.

Miljöpartiet anser att det här är ett desperat utspel för att ni inte lyckats få någon makt i riksdagen.

– Vi har haft ganska mycket inflytande under den här perioden på grund av vår vågmästarställning, så det där stämmer inte.

”Svårt att göra upp”

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror att Åkesson försöker nå nya väljare genom sitt utspel. Samtidigt ser han ett problem med flörten med S och M.

– Han anser att invandringspolitiken ligger till grund för de flesta av dagens samhällsproblem. Det blir då mycket svårt att göra uppgörelser även i andra sakpolitiska områden, säger han.

”UTSPELET ÄR VÄLDIGT DESPERAT”

Så tycker de andra partierna

Kent Persson, partisekreterare (M):

- Vi är tydliga med att de ska isoleras från politiskt inflytande och har svarat på hur det ska gå till. Vi är beredda att släppa fram en S-V-MP-regering om de är större än Alliansen efter nästa val. På så sätt får SD inget inflytande över hur Sverige ska styras.

Nina Larsson, parti­sekreterare (FP):

- Intervjun i morse (i går morse, reds anm) förändrar inte det faktum att SD är ett enfrågeparti som ogillar invandrare. Det är därför vi ute­sluter samarbete med dem.

Michael Arthursson, parti­sekreterare (C):

- Det här ändrar ingenting. Vi kan inte tänka oss att över huvud ­taget samarbeta med Sverige­demokraterna. De står för raka motsatsen till den öppenhet och tolerans som är viktigt för Sverige.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD):

- Oavsett om Sverigedemokraterna pratar om eller inte pratar om invandring, överensstämmer deras politik inte med vår. Att smyga med sin politik gynnar ­inte förtroendet.

Carin Jämtin, parti­sekreterare (S):

- Vi har vid flera tillfällen klargjort vår ståndpunkt till Sverigedemokraterna. Deras människosyn är inte förenlig med vår demokratisyn.

Anders Wallner, parti­sekreterare (MP):

- Jag tolkar hans utspel som väldigt desperat. SD har inte lyckats få ­något parlamentariskt inflytande sedan de kom in i riksdagen. Alla partier har varit tydliga med att de inte är intresserade av att samarbeta med SD.

Aron Etzler, parti­sekreterare (V):

- Rasism och människoförakt är själva grundskälet till att Sverigedemokraterna finns. Jag vet inte på vilket sätt ­något skulle bli bättre av att de låtsades som att det inte är så under en ­period.

Enkät: Kenan Habul, Pär Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM