Sajter kritiserade SD - utsattes för attack

avOlof Svensson

NYHETER

Sajten "Inte rasist, men..." kritiserade Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder - då slogs sajten ut i en nätattack.

När "Politism" publicerade samma kritiska inlägg skedde omgående nya attacker.

– Jag kan bara säga att det är intressant vilka reaktioner vi och andra får när man skriver kritiskt om SD, säger Eric Rosén, chefredaktör på Politism.

Sajten "Inte rasist, men..." har granskat Sverigedemokraterna i över ett och ett halvt år. I torsdags debatterade en av grundarna, Henrik Johansson, med Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i SVT:s "Debatt".

Efter debatten publicerades ett inlägg på sajten där Björn Söders påstående i programmet granskades.

Dagen efter slog sajtens it-avdelning larm om att "Inte rasist, men..." utsatts för en omfattande attack.

– Vi har utsatts för attacker tidigare men aldrig av den här magnituden. Vår leverantör fick slå av serven eftersom det påverkade andra hemsidor, säger Henrik Johansson.

Under tisdagen publicerade Politism, samma inlägg - och utsattes omgående för en liknande attack.

– Vi fick en stor mängd fejkade anrop till vår server. Folk försökte slå ut sajten helt enkelt, säger Eric Rosén.

"Ett hot mot demokratin"

Hur allvarligt ser du på detta?

– Det är ett problem för vanligt folk och redaktioner. Det påverkar inte oss men kan påverka enskilda personer. Det finns exempel på de som uttryckt sig kritiskt mot SD och som senare hängts ut på sajter som sympatiserar med SD.

– Jag vill betona att jag inte anklagar representanter för SD men vi har tidigare sett hur folk som sympatiserar med partiet betett sig illa.

Henrik Johansson är av samma åsikt.

– Det är ett hot mot yttrandefriheten. Vår sajt är fortfarande under attack och vi måste blockera ip-adresser hela tiden.

Politism är Aftonbladets och Schibsteds sajt för opinionsbildning för unga.