Första odlade burgaren serveras

1 av 2

avEmma Kirkhoff

NYHETER

I dag når världen ännu en milstolpe: den första burgaren av odlat kött serveras.

Frivilliga kommer att sätta tänderna i fejkköttet som forskarna hoppas ska leda till en matrevolution.

– Odlat kött kan vara svaret på stora problem världen står inför, säger forskaren Mark Post till AP.

I dag är forskarna äntligen redo att servera världens första nötburgare som tillverkats i ett laboratorium.

Klockan 13.30 svensk tid kommer frivilliga i London att få sätta tänderna i det odlade köttet, skriver nyhetsbyrån AP. 

2,2 miljoner

Nederländska forskare har framställt köttet av muskelfibrer från en levande ko. Av muskelvävnaden har de odlat fram små, små köttfibrer som slutligen blivit färs. Totalt har det krävts 20 000 fibrer för att göra en enda burgare.

Och det har inte varit billigt - 140 gram färs kostar drygt 250 000 euro, nära 2,2 miljoner kronor, att framställa.

För att färsen ska smaka bättre har den blandats med salt, äggpulver, och ströbröd. Sedan har den färgats med rödbetsjuice och saffran och forskarna själva hävdar att den smakar ungefär som en vanlig burgare.

”Svaret på stora problem”

Professor Mark Post vid Maastricht University, vars labb har framställt det odlade köttet, försäkrar att det är säkert att äta och att det i framtiden kan komma att ersätta vanligt kött på miljontals människors tallrikar.

Den ökande produktionen av kött världen över är ansträngande för vår miljö och bidrar till den globala uppvärmningen. Odlat kött skulle därför kunna bli ett viktig ersättare eller ett komplement, menar forskarna.

– Vår burgare är gjord på muskelceller från en ko, vi har inte ändrat dem på något sätt. För att det här ska lyckas krävs det att färsen ser, känns och förhoppningsvis smakar på samma sätt som originalet. Jag hoppas att det vi gör visar att odlat kött kan vara svaret på stora problem som världen står inför, säger Post till AP.

I butiker om 20 år

Vid världens första provsmakning av en odlad burgare kommer färsen att stekas och serveras till två lyckliga frivilliga.

Även om det än så länge är en väldigt dyr rätt, kommer priset för en odlad burgare troligtvis att sjunka i takt med att mer färs framställs. Forskarteamet tror att fejkköttet kommer att finnas i våra butiker inom 10-20 år.