Tjuvar riskerar dö efter radioaktiv stöld

NYHETER

Stal lastbil som transporterade livsfarligt ämne

Foto: Mexikansk polis övervakade i går National Insitute for Nuclear Research i Mexiko dit lastbilen var på väg när den stals.

Världen höll andan.

Tjuvarna hade kommit över ett radioaktivt ämne som kunde göras om till bomber - som kunde utplåna mänskligheten.

Haken: De visste inte vad de stal – och riskerar nu själva att dö av strålningen.

En lastbil med det radioaktivt ämnet kobolt-60 stals av två beväpnade män i Mexiko i måndags.

Risk för domedagsbomb

Ämnet används för strålning av tumörer men på grund av strålningsrisken går ämnet att använda vapen – som kunde utplåna hela mänskligheten. Det kunde användas till en smutsig bomb, eller domedagsbomb som det kallas eftersom sådana bomber skulle kunna utplåna mänskligheten när det giftiga dammet från explosionen långsamt sprider sig över jorden, skriver TT.

Lastbilen hittades tom

I går kväll hittades lastbilen tom. Mexikanska myndigheter gick då ut och varnade - ingen visste vad som hade hänt.

Men bara kort därefter hittades ämnet 700 meter från lastbilen.

Då var det plötsligt inte längre allmänheten som riskerade att drabbas av strålningen. Det visade sig att tjuvarna hade tagit ut materialet ur det skyddande skalet och utsatt sig själva för höga strålningsdoser.

Tjuvarna kan dö

Området runt den stulna lastbilen spärrades av i går samtidigt som nu tjuvarna själva riskerar att dö av strålningen, rapporterar AP.

– Om du håller ämnet i din hand i fem eller sex eller åtta minuter så kommer du sannolikt att få tillräckligt med strålning för att dö, säger Fred Mettler, professor på University of New Mexico, enligt AP.

De strålningsutsatta tjuvarna är nu spårlöst försvunna. Enligt Mexikanska myndigheter finns det ingenting som tyder på att de själva förstod vad de stal.