Protester och generalstrejk

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Protesterna fortsätter med full kraft i Ukraina i dag

1 av 11 | Foto: AP
Kravallpolis duckar för en brandbomb.

6 000 demonstranter har samlats vid Självständighetstorget i ukrainska huvudstaden Kiev.

Oppositionen har inrättat ett motståndshögkvarter – och en generalstrejk har inletts.

– Regeringen kommer att vara paralyserad tills Janukovitj och Azarov avgår, säger Serhij Korchinsky, 35, till nyhetsbyrån AP.

Protesterna fortsätter med full kraft i Ukraina i dag. Uppåt 6 000 demonstranter hade på morgonen tagit sig till Självständighetstorget i Kiev, där regeringsbyggnaderna ligger, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ett ”nationellt motståndshögkvarter” har inrättats i staden Ivano-Frankivsk i sydvästra Ukraina, uppger TT.

Och flera städer har inlett en generalstrejk på obestämd tid, förutom Kiev har strejken nått Ternopil, Tjerkasy, Lviv, Donetsk och andra städer.

– Vårt mål är att fördriva makten genom strejk. Regeringen kommer att vara paralyserad tills Janukovitj och Azarov avgår, säger Serhij Korchinsky, 35, till nyhetsbyrån AP, till vardags ingenjör i Lviv.

Våldsamma scener

Ilskan hos demonstranterna väcktes till liv när presidenten Viktor Janukovitj avböjde att underteckna ett frihandelsavtal med EU under toppmötet i Vilnius i förra veckan. På söndagen ska minst 300 000 människor ha demonstrerat bara på Kievs gator.

De flesta demonstrationer var fredliga, men just kring Självständighetstorget utbröt våldsamma scener.

Inrikesdepartementet har uppgett att sammanlagt 140 poliser sökt vård efter söndagens demonstrationer, och 75 av dem har fått stanna på sjukhus, uppger TT.

14 förundersökningar om ”vållande av kroppsskada” har också inletts efter gripande av demonstranter som ska ha misshandlat poliser. Enligt departementet handlar de flesta skadorna om benbrott och skrubbsår men också poliser som ska ha förgiftats med okänd gas.

Fördömer våldet

Även ett 30-tal journalister som rapporterade från demonstrationerna ska ha skadats, enligt engelskspråkiga Kyiv Post.

Parlamentets talman Volodymyr Rybak, från president Janukovitjs Regionernas parti, fördömer våldet mot demonstranterna.

– Vi fördömer våldet mot folk på torget och alla som utförde det måste straffas, säger Rybak på ett pressmöte enligt Interfax.

Samtidigt rustar polisen för nya sammandrabbningar.

Vid 15-tiden på måndagen gick inrikesdepartementet ut med att 1 000 man från nationalgardet kommit till Kiev för att skydda regeringsbyggnaderna, enligt Kyiv Post, som direktrapporterar från demonstrationerna.

Avtal med Ryssland

Att Janukovitj snart reser till Moskva för att underteckna ett avtal om framtida ekonomiska förbindelser med Ryssland spär på ilskan hos de EU-vänliga demonstranterna, som vill avlägsna landet från ryskt inflytande. Premiärministern Mykola Azarov har talat gott om handelsförbindelserna med Ryssland, varför demonstranterna även kräver hans avgång.

Minst tre högt uppsatta medlemmar ur Azarov och Janukovitjs parti har lämnat sina poster i protest.

”Fullständig maktförändring”

Oppositionen kräver också en förtroendeomröstning i parlamentet imorgon om premiärminstern Mykola Azarov verkligen kan sitta kvar.

– Vi är övertygade om att det behövs en fullständig maktförändring. Annars kommer de bara att peka ut några som skyldiga, medan de andra säger att de inte gjorde någonting, säger Vitalij Klitjko, boxningsvärldsmästare och partiledare för det EU-vänliga oppositionspartiet Udar.

Azarovs talesman Vitaly Lukjanenko säger dock till nyhetsbyrån AP att regeringen inte tänker införa undantagstillstånd.

Tipsa | Aftonbladet

Publicerad: