Jönköpingsborna stod upp mot nazisterna

En Svenskarnas Parti-anhängare greps av polisen under det nazistiska partiets manifestation i Jönköping i våras.
En Svenskarnas Parti-anhängare greps av polisen under det nazistiska partiets manifestation i Jönköping i våras.

Kyrkklockorna ringde över Jönköping och varnade för fara.

Tusentals Jönköpingsbor – unga som gamla – stod på gatorna och stoppade nazistiska Svenskarnas Partis marsch genom stan.

– Jag har aldrig varit så stolt över den här stan, säger Johanna Linder, SR-profilen som tog initiativet till utomhusgudstjänsten som arrangerades som en reaktion på SvP:s demonstration.

Första maj i Jönköping började med en misstänkt bomb.

Ett misstänkt föremål hittades vid niotiden på Västra Torget där nazistiska Svenskarnas Parti skulle hålla sin manifestation bara timmar senare. Polisen spärrade av flera kvarter runt torget medan föremålet sprängdes av polisens tekniker.

Samtidigt samlades närmare 1200 Jönköpingsbor utanför Sofiakyrkan, bara ett kvarter från Västra Torget. De samlades för en utomhusgudstjänst för alla människors lika värde. Gudstjänsten var ett initiativ av SR-profilen Johanna Linder tillsammans med flera av Jönköpings kyrkor.

– Det började med gudstjänsten, där var antifascister, där var ateister, där var pingstvänner, där var pensionärer med rullatorer. Det satte tonen för hela dagen. Vart nazisterna än kom så fanns vi där tillsammans, säger Johanna Linder.

Marschen försenad

Svenskarnas Partis marsch blev försenad på grund av den misstänkta bomben. När den kom igång vid 13-tiden hade Jönköpingsborna förflyttat sig från gudstjänstområdet och tusentals Jönköpingsbor samlades runt om i stan. Svenskarnas parti hann knappt gå 400 meter innan marschen stoppades när motdemonstranter satte sig ner mitt i marschvägen. Polisen beordrade dem att flytta på sig men de vägrade. Polisen tvingades flytta marschvägen. Men vid varje gathörn stod nya Jönköpingsbor och skrek och buade.

Den stora massan av människorna var lugna. Ett fåtal kastade färgbomber och flaskor mot nazisterna. Danskarnas Partis partiledare Daniel Carlsen träffades av en glasflaska i huvudet. När Aftonbladet pratade med honom senare var han omplåstrad med blodfläckar på kavajen.

– Det var tungt, jag blev lite svimfärdig, men det var ingen fara. Det är polisanmält nu, säger han till Aftonbladet.

19 gripna av polisen

Enligt obekräftade uppgifter ska även enstaka motdemonstranter ha skadats under tumultet.

Enligt de första uppgifterna från polisen har 19 personer gripits av polisen under dagen i Jönköping. 13 av dem greps för ohörsamhet mot ordningsmakt. Flera av dem var sittdemonstranter som vägrade flytta på sig. 32 personer ska ha omhändertagits på grund av ordningsstörning och 90 personer ska ha avlägsnats från stadskärnan i bussar, enligt Jönköpingspolisen.

En av SvP-anhängarna greps också efter marschen. Han ska ha misshandlat en motdemonstrant under marschen.

Under hela marschen genom stan ljöd kyrkklockorna i Jönköping. Det var första gången sedan 1939 som kyrkklockorna ringde för att varna för fara. Det var ett gemensamt initiativ av flera kyrkor i Jönköping.

”Började gråta”

– När nazisterna marscherade förbi började jag gråta. Det kändes som att de våldtog vår stad. Men det bestående intrycket efteråt är civilkuraget och det mod folk visade i dag. Och att det verkligen var alla sorters människor som slöt upp. Jag har aldrig varit så här stolt över den här stan, säger Johanna Linder.

Det var andra året som Svenskarnas Parti demonstrerade i Jönköping på första maj. Partiledaren Stefan Jacobson kunde efteråt inte svara på om de kommer tillbaka nästa år.

– Vi kommer att demonstrera på första maj nästa år också. Men om det blir i Jönköping är för tidigt att säga. Jag är djupt besviken över polisinsatsen i dag, säger han.

Publisert: