Regeringens studiestartsstöd lockar få

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Drygt 4 900 personer beviljades studiestartsstöd förra året – betydligt färre än regeringen räknat med. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Drygt 4 900 personer beviljades studiestartsstöd förra året – betydligt färre än regeringen räknat med. Arkivbild.

Drygt 4 900 personer tog del av det så kallade studiestartsstödet förra året – betydligt färre än regeringen räknat med och budgeterat för.

Dessutom hade cirka hälften studerat även utan bidrag visar en uppföljning av CSN.

Studiestartsstödet som infördes 2017 syftar till att stärka arbetslösas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Den som saknar utbildning på grundskole- eller gymnasienivå kan få som mest 8 800 kronor i månaden för att återuppta studierna – och enligt regeringen skulle budgeten för 2018 på 909 miljoner kronor räcka till mellan 15 000 och 20 000 deltagare.

Men när CSN nu utvärderar satsningen visar det sig att bara 4 900 personer tog del av stödet förra året. Enbart 28 procent av budgeten användes och dessutom hade cirka hälften av deltagarna studerat även utan bidrag, enligt myndighetens enkätundersökningar.

– Om det innebär att satsningen lyckats eller inte, det bedömer inte vi, säger Jennie Nilsson, utredare på CSN.

– Men eftersom det här är ett sådant förmånligt stöd hade man kanske förväntat sig att en större andel rekryterats.

Enbart bidrag

Björn Öckert, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau), säger att ekonomiska styrmedel är framgångsrika vad gäller att locka personer till utbildning – men hävdar att situationen kan vara en helt annan för just den här gruppen.

– Det kan ju finnas orsaker till att de här personerna inte har en fullständig gymnasieutbildning, att tröskeln för att börja studera är högre, säger han.

– Så det är möjligt att olika typer av "nudging", så som till exempel informationskampanjer, skulle vara effektivare.

Många som tagit del av stödet är utländska medborgare som nyligen avslutat etableringsprogrammet. Och de som utnyttjat stödet mest är mindre kommuner vilka enligt CSN har ett smidigare samarbete med Arbetsförmedlingen.

Osäker framtid

I topp ligger Nybro, Torsås och Höganäs – men hur mycket utrymme som finns för dessa att i framtiden fortsätta med insatsen är oklart.

I Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget halverades budgeten för studiestartsstödet, och förslaget från samma partier är att det ska försvinna helt från och med 2020.

– Och hur den nuvarande regeringen ska göra vet vi fortfarande inte, säger Jennie Nilsson på CSN.

Publicerad:

LÄS VIDARE