IS-terrorister kan mista medborgarskap

avTT

Foto: Metropolitan Police/AP/TT
En brittisk kvinna som lämnade Storbritannien 2015 för att ansluta sig till IS i Syrien rapporteras förlora sitt medborgarskap. Arkivbild.

Finland kan inte hindra jihadister som är finländska medborgare att återvända, oavsett vilka brott de begått. Men för närvarande behandlas ett förslag om att frånta IS-återvändare det finländska medborgarskapet om de har dubbelt medborgarskap.

Storbritannien har meddelat att en brittisk tonåring som rest till IS i Syrien kommer att förlora sitt medborgarskap. Den unga kvinnan antas kunna få medborgarskap i Bangladesh, där hon har påbrå.

Något liknande kan inte hända i Finland, enligt landets inrikesdepartement.

– Finland är en rättsstat och vi måste följa lagen, säger utvecklingschef Tarja Mankkinen som arbetar med förebyggande av extremism vid Inrikesministeriet, till Yle.

Lagändring på gång

Men den finländska riksdagen behandlar som bäst en proposition som lades fram i december om att frånta det finländska medborgarskapet av personer med dubbelt medborgarskap om de har dömts för allvarliga brott som landsförräderi och terroristbrott, eller utgör ett hot. En förutsättning är att personen anses ha tillräckligt starka band till det andra landet.

– Men man kan aldrig frånta någon som bara har ett finländskt medborgarskap det medborgarskapet. En person kan inte göras statslös, säger Tarja Mankkinen.

Ett 80-tal har åkt

Både utrikesminister Timo Soini (Blå) och statsminister Juha Sipilä (C) har sagt att Finland inte har något intresse av att ta emot återvändande jihadister. Enligt Skyddspolisen (motsvarande Säpo) har kring 80 finländare tagit sig till konfliktområden i Syrien och Irak, och möjligen är ett 20-tal av dem på väg hem, rapporterar Yle.

När en jihadist återvänder till Finland inleds en förundersökning för att se om personen begått brott under IS styre. De som inte begått brott, samt deras familjer, erbjuds hjälp för att återintegreras.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är inte beredd att ändra på grundlagen för att kunna frånta svenska terrorister medborgarskapet, sade han till TT 2017.

ARTIKELN HANDLAR OM