Åkesson portas från Nobelfesten

Nobelstiftelsen: SD har inte rätt värderingar

Får se festen på TV Jimmie Åkesson (SD) är den enda av riksdagens partiledare som inte får gå på Nobelfesten. Fel värderingar är Nobelkommiténs motivering.
Får se festen på TV Jimmie Åkesson (SD) är den enda av riksdagens partiledare som inte får gå på Nobelfesten. Fel värderingar är Nobelkommiténs motivering.

Alla partiledare är bjudna på årets Nobelfest.

Utom Jimmie Åkesson (SD).

– Det är tråkigt, de senaste åren har ju alla partiledare blivit inbjudna, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kallt kalkylerat med att en inbjudan till hans allra första Nobelfest ska dimpa ner i brevlådan.

– Ja, det har jag så klart utgått ifrån.

Strider mot Nobel

Men nu blir det inte så. Nobelstiftelsen menar att de inte kan ställa sig bakom SD:s främlingsfientliga ideologi. Därför kommer inte Jimmie Åkesson att bjudas in till Nobelfesten.

– Läser man Alfred Nobels testamente framgår det mycket tydligt att ingen hänsyn får tas till nationell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen.

Däremot kommer de sju övriga partiledarna i riksdagen att bjudas till festen.

Var det några tveksamheter med tanke på att övriga partiledare bjuds in?

– Nej, beslutet togs av en helt enig styrelse . Vi är en privat stiftelse och bestämmer själva vilka vi vill ska få komma på festen och då får inte han komma .

"Det är tråkigt"

Jimmy Åkesson beklagar Nobelstiftelsens negativa besked.

– Jag tycker att det är väldigt kontroversiellt att göra ett så tydligt ställningstagande och referera till Alfred Nobel. Detta verkar vara ett politiskt beslut och vad jag förstår är väl han Michael Sohlman politiker.

Hur känns detta?

– Jag har väl inga speciella känslor men det är klart att att jag tycker att det är tråkigt, de senaste åren har ju alla partiledare blivit inbjudna. Det handlar ju också om landets kanske mest eftertraktade biljetter. Men jag överlever ändå, säger Jimmy Åkesson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera Nobelstiftelsens beslut.

– Det har jag inga synpunkter på, sa han när han träffade pressen efter mötet med riksdagens EU-nämnd på onsdagseftermiddagen.

Av ministrarna bjuds statsministern, utrikesministern, finansministern, utbildningsministern och kulturministern på Nobelfesten.

Mikael Hellmyrs, Eva Buskas

Publisert: