Polisen genomförde fildelningstillslag

Ett stort fildelningstillslag skedde i förmiddags på i PRQ:s lokaler i Solna.

Lokalerna huserar bland annat flera av Wikileaks servrar.

– Det var fem poliser här som knackade på dörren klockan nio i morse, säger PRQ:s chef Mikael Viborg till Aftonbladet.

Mikael Viborg, talesman för PRQ.
Mikael Viborg, talesman för PRQ.

Händelsen inträffade klockan nio i morse.

Fem poliser knackade på en mörk källardörr i Solna och ville komma in.

– De hade ett ip-nummer och ville veta vem som använde det 2009. De sa inte vad det gällde, säger PRQ:s chef Mikael Viborg till Aftonbladet.

Huserade Pirate Bay

I PRQ:s lokaler i Solna, där bland annat The Pirate Bays servrar stod vid den stora razzian 2006, finns i dag flera av Wikileaks servrar.

– Men tillslaget hade ingenting med Wikileaks att göra och polisen tog inte med sig någonting härifrån, säger Mikael Viborg och berättade att polisen lämnade huset i Solna efter cirka två timmar.

Fick de namnet på den som hade ip-numret?

– Det betvivlar jag. Vi är ju en anonyminitetshostingleverantör, så jag tror knappast att de uppgifterna finns.

Belgisk polis gav ordern

Det är belgisk polis som begärt att den svenska polisen ska göra tillslag på flera olika platser i Sverige. Samtidigt görs tillslag i 13 andra länder, bland annat Norge, Belgien, Storbritannien, Tyskland och Italien. Utredningen har pågått i cirka två år.

– Det gäller ett stort ärende om brott mot upphovsrätten, det vill säga olaglig fildelning. Just nu sker tillslag i Solna, Umeå, Eskilstuna, Stockholm och Malmö, säger Paul Pintér, nationell samordnare för materialrättsliga brott inom polisen, till TT.

Enligt Pintér har aktionen inget med Wikileaks att göra.

Fyra svenskar misstänkta

Tillslagen skedde i bostäder i Eskilstuna, Eslöv och Malmö. Det gjordes även tillslag hos två internetleverantörer i Stockholmsområdet och på Umeå universitet. Hittills har fyra svenskar delgivits misstanke om olovlig fildelning efter morgonens tillslag, uppger kammaråklagare Fredrik Ingblad som inte utesluter att det kan bli aktuellt med att fler personer delges misstanke.

Ingen av de misstänkta är hos hos internetleverantörerna eller på Umeå universitet.

Publisert: