Här skjuter han offret

Av: Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Gangster jagade 38-åring mitt i city – för att döda

1 av 4 | Foto: bengt karlsson/läsarbil
1: Sveavägen, Stockholm Framför chockade människor skjuter 40-åringen ner sitt 38-åriga offer mitt i centrala Stockholm. Han träffas en gång – i huvudet. Polisen |är förtegen om motivet men bekräftar att det förmodligen rör sig om en gangsteruppgörelse.

Den ryske gangstern jagade sitt offer i centrala Stockholm.

Framför chockade människor sköt han sedan ner 38-åringen med flera skott på Sveavägen.

– Han skulle avrätta killen helt enkelt, säger vittnet Bengt Karlsson.

Ett stort antal personer blev vid 16-tiden i fredags vittnen till skottdramat på Sveavägen i centrala Stockholm.

– Jag hörde ett skarpt skott och såg en kille i vit skjorta ramla ihop och en annan kille springa därifrån, säger Bengt Karlsson som befann sig i sin bil bara 15 meter därifrån.

Skytten sprang bara ett 20-tal meter efter skottet men när han såg att offret var vid liv och hörde honom jämra sig på marken vände han om.

Släpades under bilen

Bengt Karlsson, som fotograferade förloppet, berättar att skytten återvände till sitt offer och siktade på honom på mycket nära håll.

– Killen i vit skjorta ropade flera gånger att han skulle låta bli att skjuta men jag tror att det var två skott till som avlossades.

Förmodligen missade skotten, för sedan kravlade han sig upp med stor möda. Skytten följde honom samtidigt som en mörk Audi med utländska registreringsskyltar kom körande mot platsen i hög fart.

– Den körde i fel körfält, mot trafiken, säger Bengt Karlsson, som själv hamnade i skottlinjen när skytten följde efter sitt offer mot bilen.

Mannen gjorde sig klar att skjuta igen när Audin i full fart körde på honom.

– Han hamnade inte under bilen men släpades med en bit, det räckte för att den skadade skulle kunna ta sig in i bilen, säger Bengt Karlsson.

Kulan är kvar i huvudet

Bilen med den skadade mannen lyckades få grönt ljus och försvann i hög fart i riktning mot E4:an. Även gärningsmannen flydde i bil. Men med hjälp av vittnesuppgifter kunde han strax därefter stoppas på Odengatan.

– Han var ensam bilen och man påträffade ett vapen, säger Inger Qvennerstedt på Stockholmspolisen

Senare på eftermiddagen lokaliserades även offret på ett sjukhus. Offret är 38 år och kommer från Ryssland. Enligt polisens uppgifter träffades han bara av en kula.

– Han har kulan kvar i huvudet men det verkar inte röra sig om några livshotande skador, säger Inger Qvennerstedt.

Gärningsmannen är även han från Ryssland och är 40 år. Polisen är förtegen om motivet, men bekräftar att det förmodligen rör sig om en gangsteruppgörelse.

– Vår uppfattning är att det rör sig om någon form av organiserad brottslighet, säger Qvennerstedt.

40-åringen är anhållen skäligen misstänkt för mordförsök och för Bengt Karlsson råder det inget tvivel om att han var ute efter att döda.

– Han skulle avrätta killen helt enkelt.

Publicerad: