Femte smaken – alla kockars dröm

avJessica Balksjö

NYHETER

Alla kockars drömingrediens är här - smaksensation på tub.

Snart dyker den mytomspunna femte smaken upp i mataffären.

Mirakelsmaken upptäcktes av en japansk forskare för över 100 år sedan och har hittills bara varit tillgänglig för de största stjärnkockarna.

Nu kan vem som helst få maten att smaka underbart.

Den eftertraktade tuben kommer att säljas i Storbritannien för drygt 30 svenska kronor i flera matvaruaffärer.

På japanska kallas smaken umami och enligt matskribenten Laura Santtini är det en smak som många har känt, men aldrig riktigt kunna sätta ord på.

– Det är den smaken som ger djup åt all smak, säger hon till Daily Mail Online.

Forskarna kom smaken på spåren när det upptäcktes att det fanns receptorer på tungan som kunde urskilja protein. Därefter kunde smaken utvecklas till något som mest kan liknas vid smaken av sjögräs.

Smaken finns naturligt i bland annat parmesanost.

Den sägs också ge den köttiga smaken i kött.