Folk skek: Stäng av filmen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-11

Lars Vilks föreläsning urartade bara några minuter efter att den inletts. Joel Bergroth var på föreläsningen och blev ögonvittne till tumultet och överfallet på Lars Vilks.

– Han visade en film. Det är en film bestående av fotografier av mestadels nakna gaypar i väldigt sexuella ställningar. Dessa gaypar har Muhammedmasker, berättar han för TT och fortsätter:

– Då började folk skrika "Stäng av filmen", "Varför gör du så här mot oss?", "Det är ju pornografi", "Du skändar Muhammed".

Stämningen trappades upp

Flera personer ställde sig upp och Joel Bergroth säger att det kändes att stämningen trappades upp.

– En kille flyger fram mot Vilks och försöker överfalla honom. Vilks flög bakåt och hans glasögon åkte av. Det blev ett väldigt tumult där framme, det var flera som drog sig mot podiet. Det blev väldigt kaosartat.

Lars Vilks kunde snabbt lämna salen, men tumultet fortsatte. Joel Bergroth berättar att polisen bland annat använde pepparsprej.

”Väldigt upprörda”

När det till slut meddelades att föreläsningen ställts in var det många som ropade "Ja, vi klarade det, vi lyckades stoppa honom", berättar Joel Bergroth för Dagens Nyheter på nätet.

Redan innan föreläsningen inleddes blev det oroligt i salen.

– Vilks kom ut och tänkte ta kort på publiken. Han började fotografera, men då var det några väldigt upprörda som började skrika på honom, säger Joel Bergroth.

Han berättar att Vilks gick fram till dem som skrek på honom. De fortsatte skrika medan Vilks stod kvar.

– Till slut blev det så hotfullt att säkerhetsvakterna drog tillbaka honom så han lämnade salen.

TT