Trots svidande nederlag - Brown får första chansen

NYHETER

Men allt tyder på att det blir Cameron som flyttar in i 10 Downing Street

Valet blev en rysare som kan sluta i nyval.

Britterna säger nej till Labour och Gordon Brown.

David Cameron är valets store segrare men utan egen majoritet.

Förmodligen får han flytta in i 10 Downing Street men det är inte helt säkert.

I det här läget vore det ett stort svek mot det brittiska folket om labour försökte hänga sig kvar i regeringsställning. De ser ut att göra sitt sämsta val på 80 år.

Men om labour och liberaldemokraterna tillsammans får en egen majoritet finns möjligheten att Gordon Brown vägrar gå.

Åtminstone innan han sonderat möjligheterna att bilda en koalittionsregering med Nick Clegg. Browns uttalanden när han kom till London i morse säger mig att han definitivt inte gett upp.

Clegg har dock under valrörelsen sagt att det är det största partiet som ska bilda regering vilket borde utesluta en deal med labour. Han har till och med sagt att han vägrar samarbeta med Brown. Men man vet aldrig vad som händer om de två börjar kohandla.

Grundlagen säger att den sittande premiärministern får första chansen att bilda regering så länge ingen annan har absolut majoritet. Räkna därför med bråk och kaos under dagen och kanske de närmaste dagarna.

Man kan säga att Cameron har nycklarna till 10 Downing Street i sina händer men ännu inte får vrida om nyckeln.

Så länge Cameron inte har egen majoritet kan han inte tvinga Brown att flytta ut.

Cameron blir också tvungen att försäkra sig om liberaldemokraternas stöd ifall han ska kunna regera.

En uppgörelse kan ta sig flera former.

Det kan handla om att liberaldemokraterna tolererar en konservativ regering utan att ge den sitt uttalande stöd.

Clegg kan också välja att ställa hårda krav för att stötta Cameron. Krav på att valsystemet ska ändras så att inte liberaldemokraterna missgynnas som nu.

Samtidigt måste valet vara en stor besvikelse för Clegg. Liberaldemokraterna fick inte den skjuts framåt som Cleggs genombrott i valrörelsen tycktes förutspå.

Britterna gillar inte minoritetsregeringar. Även om Cameron lyckas kasta ut Brown från premiärministerns bostad så kommer han förmodligen inte att få bo där särskilt länge.

Erfarenheten säger att brittiska minoritetsregeringar inte överlever särskilt länge. Nyval är därför troligt inom ett år.

Vilket är precis vad landet inte behöver.

Landets ekonomi är körd i botten med ett budgetunderskott nästan lika stort som Greklands. Stora nedskärningar måste genomföras. Vilket blir mycket svårt utan en stark regering.

Britterna valde "change". Men de verkar inte riktigt säkra på vilken förändring de vill ha. Kan bli en dyrköpt erfarenhet.