Nyheter

Fick 40 000 kr – för två föredrag

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Pr-konsult knuten till Svenskt näringsliv blev anlitad av Socialdemokraternas kriskommission

GAMMAL SSU-ORDFÖRANDE I en rad artiklar (sidorna till vänster) har Aftonbladet avslöjat hur Svenskt näringsliv har betalat pr-byrån Prime flera miljoner för att driva Socialdemokraterna högerut. En av dem som har jobbat med detta är Niklas Nordström, tidigare ordförande i SSU.

Foto: Foto: jan collsiöö/scanpix

Pr-konsulten Niklas Nordström extraknäckte för Socialdemokraternas kriskommission.

Priset för två dagar: 40 000 kronor.

– Jag ser inget anmärkningsvärt i det, säger Johan Persson (S), som anlitade honom.

Johan Persson.

Aftonbladet har i en rad artiklar avslöjat att Svenskt näringsliv betalat pr-byrån Prime över fyra miljoner kronor för att vrida Socialdemokraterna åt höger. En av dem som arbetat med projektet är den före detta SSU-ordföranden och Prime-delägaren Niklas Nordström, 42.

Gjorde ett katastrofval

Vid sidan av konsultuppdraget åt Svenskt näringsliv har Nordström haft ett lönsamt extraknäck – åt Socialdemokraterna.

Efter katastrofvalet i höstas bildade partiet en kommission som skulle reda ut vad som gått fel och hitta en väg ur krisen. En av kommissionens fyra arbetsgrupper, inriktad på partiets organisation, leds av Johan Persson, 36, kommunalråd i Kalmar.

Persson känner Niklas Nordström sedan tidigare – och arbetade som hans pressekreterare under SSU-tiden. I höstas valde han att anlita Nordström för att föreläsa för sin grupp.

Ilska över slöseriet

Under två dagar i slutet av november talade Niklas Nordström om hur andra S-partier hanterat kriser runt om i Europa. Och hur man bäst kommunicerar och bedriver valkampanj. För detta tog han betalt – 40 000 kronor, enligt Persson.

Kriskommissionens totala budget för resor, föreläsare och konsulter är 200 000 kronor, erfar Aftonbladet. Och Johan Perssons sätt att göra av med pengar har väckt ilska.

Själv försvarar han kostnaden:

– Jag tycker att det var värdefullt med en person med Niklas bakgrund. Och jag vill betona att det var Niklas Nordström som privatperson vi anlitade, inte Prime.

Är det rimligt att få 40 000 kronor för två dagars arbete?

– Det är den ersättning som är uppgjord med Niklas. Men jag förmodar att det också ingår en del förberedelsetid.

Men är siffran skälig?

– Jag har inte så stor uppfattning om beloppet, om det var gängse. Det var partiexpeditionen som kom överens med Niklas om beloppet. Jag har inte varit inblandad i detta.

”Vi är i en annan fas nu”

Vem på partiexpeditionen godkände beloppet?

– Det vet jag inte.

Kände du till att Niklas Nordström också hade uppdrag åt Svenskt näringsliv?

– Nej.

Kommer ni att anlita honom igen?

– Det är inte aktuellt. Vi har kommit in i en annan fas i vårt arbete.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan bekräftar att Niklas Nordström vänt sig till honom via mejl för att få kostnaden godkänd:

– Men det är kriskommissionens sak att godkänna den och inte min. Så jag hänvisade honom tillbaka till Johan.

Hur ser du på att kommissionen anlitade Nordström för 40 000 kronor?

– Beloppet låter i mina öron oerhört högt. Och om jag då känt till Niklas Nordströms och Primes uppdrag för Svenskt näringsliv hade jag funnit det mycket olämpligt. Men i slutändan är det ändå kriskommissionen som avgör vilka de vill anlita.

Niklas Nordström uppgav i går kväll först att han var beredd att kommentera uppdraget – via mejl. Men när Aftonbladet ställde frågor om vem som godkänt kostnaden ändrade han sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: