Kristdemokraterna i krismöte

avJoachim Kerpner, Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Partisekreteraren skickade hotmejl internt

Foto: ULF HÖJER
På väg till mötet Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund när han kom till krismötet strax före klockan 10.00 på fredagen.

Det blåser upp till storm inom Kristdemokraterna.

I dag möts partistyrelsen i ett möte som pågår hela dagen.

På dagordningen: Partisekreteraren Lennarts Sjögrens hotmejl till KD-politikern Bengt Germundsson.

– Det går inte att använda ett sådant ordval och tonläge inom ett parti, säger Göran Hägglund.

– Det är en del av ärendelistan i dag. Vi återkommer när vi har beslutat vad vi tycker, säger Acko Ankarberg Johansson till Aftonbladet.

I morse samlades Kristdemokraternas på partikansliet för möte. En av punkterna på dagordningen är ett hotbrev som partisekreterare Lennart Sjögren via mejl har skickat till kd-politikern Bengt Germundsson.

Naggat förtroende

Bengt Germundsson som är ledamot i partistyrelsen och kommunstyrelsens ordförande i Markaryd, har riktat hård kritik mot partiledaren Göran Hägglund.

Han har bland annat sagt att han vill att en oberoende konsult bör utvärdera ledarstilen i partiet. Bengt Germundsson har tidigare uttryckt att förtroendet för partiledaren är naggat i kanten.

"Kommer inte glömma"

Det har Lennart Sjögren reagerat på. I ett mejl till Germundsson, som Expressen tagit del av, skriver han bland annat:

"Min oro för dig ökar. Du är ute efter Sjögrens skalp" och fortsätter:

"Jag kommer inte glömma vad du gjort".

Det var inte bara Bengt Germundsson som fick ta del av Lennart Sjögrens mejl. Samtliga kollegor i partistyrelsen ska ha fått ta del av mejlet, inklusive partiledare Göran Hägglund.

I dag kommenterade Hägglund mejlet för första gången.

– Det går inte att använda ett sådant ordval och tonläge inom ett parti, säger Hägglund som konstaterar att Lennart Sjögren redan kort efter valet meddelade att han tänker sluta sitt jobb.

Vädjade

I mejlväxlingen med Bengt Germundsson skriver Sjögren att han har "vädjat" om att Germundsson ska besinna sig och att hans oro för honom ökar.

Samtidigt visar en färsk undersökning från Synovate att kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren, skriver DN idag.

Men Ella Bohlin, partistyrelseledamot, har fortfarande fortsatt förtroende för Göran Hägglund.

– Mitt stöd för Hägglund är 100-procentigt, säger hon till Aftonbladet.

Stöder du Sjögren?

– Det finns saker att kritisera, men jag vill avvakta vad som sägs under partistyrelsemötet.

Ella Bohlin är inte ensam om att ge sitt stöd till partiledaren. De flesta av Kristdemokraternas distrikt ger sitt stöd till Göran Hägglund som partiledare.

Dock finns undantag. Representanterna för Uppsala, Kronoberg, Kalmar och Västra Götaland södra uppger att de inte har förtroende för Hägglund som partiledare i framtiden, av de 22 distriktsordförande som svarat enligt tidningen Kristdemokraten.

Beslutade lämna uppdraget

Lennart Sjögren beslutade tidigare i höstas att lämna sitt uppdrag som Kristdemokraternas partisekreterare.

– Det har varit fyra spännande och givande år som partisekreterare men jag känner att det är dags för mig att nu gå vidare. För att partiet ska kunna göra ett bra val 2014 är det också viktigt att min efterträdare får gott om tid att förändra och utveckla partiet och organisationen tillsammans med partiets ledning, sa han då.

Lennart Sjögren är kvar på sin post som partisekreterare tills dess att en efterträdare är utsedd, har partiet tidigare meddelat.

Publicerad: