Hägglund: Jag borde lyssna mer

Partiledaren kritiserad vid dagens partistyrelsesammanträde

På väg till mötet Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund när han kom till krismötet strax före klockan 10.00 på fredagen.
På väg till mötet Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund när han kom till krismötet strax före klockan 10.00 på fredagen.

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren tvingas lämna sin post i förtid.

Och Göran Hägglund fick utstå skarp kritik på dagens partistyrelsesammanträde.

– Jag har fått höra att jag borde lyssna mer, säger Göran Hägglund efter sammanträdet.

Efter mötet svarade den kritiserade partiordföranden på frågor och berättade då att den kritik som riktats mot honom går ut på att han måste bli mer lyhörd. Samtidigt har han partistyrelsen bakom sig.

Vid mötet fattades också beslut om att partisekreteraren Lennart Sjögren ska avgå i samband med nästa partistyrelse sammanträde, den 17 december.

I måndags fick Göran Hägglund information om att partisekreteraren Lennart Sjögren i en mailkonversation har kritiserat partistyrelseledamoten Bengt Germundsson. Orsaken är att Germundsson har riktat kritik mot Hägglunds partiledarskap efter partiets dåliga valresultat.

Ska diskutera avgång

På mötet ska bland annat mailkonversationen och partisekreterarens ställning diskuteras. Sjögren meddelade strax efter valet att han kommer att avgå när en ny partisekreterare har utsetts. Efter mötet stod klart att avgången nu påskyndas.

– Det är uppenbart att det här tonläget och det här ordvalet inte borde förekomma i en konversation mellan två personer över huvud taget. Och ännu mindre i en situation som det här handlar om, mellan en ledamot och en partisekreterare, säger Göran Hägglund.

Vad är det i ordvalet som du vänder dig emot?

– En partisekreterare eller tjänsteman i en organisation har inte som uppgift att uttala förtroende för enskilda partistyrelseledamöter. Det är faktiskt så att det är rikstinget som uttalar förtroende för de personer man utser till att vara i partiets ledning.

Har du pratat med Sjögren själv sedan du fick reda på mailväxlingen i måndags?

– Ja. Då sade jag att så här uttrycker vi oss inte i ett parti. Vi gör det ingen annan stans heller. Det tonläge och det ordval som har använts, på det här sättet uttrycker man sig inte.

Har du förtroende för er partisekreterare?

– Jag har förtroende för Lennart Sjögren och vi vet att han inom kort kommer att lämna sin tjänst.

Bengt Germundsson har sagt att han ska komma med nya exempel på hur ledarskapet i partiet fungerar?

– Det är väl jättebra då om saker och ting kommer upp på bordet, så att vi får tillfälle att diskutera det.

"Har starkt stöd"

Göran Hägglund anser att han har ett starkt stöd inom partiet, trots den kritik som riktats mot honom efter det svaga valresultatet:

– Jag upplever att jag har ett väldigt starkt och brett stöd i mitt parti.

Hur ser du på ifrågasättandet av din roll som partiledare?

– Det är naturligt efter ett val som har blivit betydligt sämre än vad vi hoppades på. Det är självklart att allting ifrågasätts, det ligger i sakens natur och går inte att blunda för. Den diskussionen ska vi också ta.

Publisert: