Förseningar på Silja Line och Viking line

Av: Josefine Hökerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det råder kaos i fartygstrafiken. Företaget Silja Line & Tallinks fartyg ut från Stockholm i dag blir kraftigt försenade.

Företaget Viking Line har precis ställt in fartygets Rosellas avgång till Mariehamn. Fler förseningar är att vänta under dagen.

Vargavintern ställer till det i sjötrafiken. Flera fartyg har fastnat i ismassorna och nu har Sjöfartsverket stängt av vissa farleder.

Norra farleden, Furusundsleden, ut från Stockholm är avstängd. Samtliga fartyg som trafikerar leden omdirigeras till södra farleden, Sandhamnsleden. men fartygen behöver lots för att få gå där och företagen slåss just nu om de få lotsar som finns. Därav förseningar och köer i sjötrafiken.

Viking Lines Rosella inställd

Vid klockan 10 meddelade Viking Line att passagerarfärjan Rosella som avgår från Kapellskär till Åbo klockan 12 i dag är inställd. Passagerare får vänta till nästa avgång från Stockholm klockan 19 i kväll.

I Stockholms skärgård ligger färjan Isabella, på väg till Åbo, still och väntar på att bli lotsad genom Sandhamnsleden.

Enligt Viking Lines vd Jan Kårström ska övriga färjor gå hela dagen, med risk för förseningar.

Vad får passagerarna för ersättning?

– Normalt sett har vi ersättning för förseningar men nu råder force majore. Det är en annan typ av försening när Sjöfartsverket bestämmer att vi inte kan gå på farlederna. Vi kan inte påverka vädret, säger vd Jan Kårström.

Kraftiga förseningar hos Silja Line

Silja Line & Tallink varnar sina passagerare för kraftiga förseningar under dagen.

– Det är omöjligt att säga hur stora förseningarna blir eftersom det hänger på omständigheter vi inte kan styra över, som att vi får tillgång till lots och att Sjöfartsverket öppnar upp norra farleden, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja AB.

De fartyg som normalt trafikerar norra farleden behöver lots för att köra i södra farleden. Och lotsarna är för få.

– Lotsarna som vi har i Stockholmsområdet är väldigt belastade vilket gör att man måste invänta hjälp för att framföra fartygen på rätt sätt vilket leder till kraftiga förseningar, säger Janis Pavuls.

Information till passagerare

De som ska åka med Tallink Silja Lines färjor gör bäst i att ringa kundtjänst för att få information om förseningar.

För Viking Lines resenärer rekommenderar vd Jan Kårström att man går in på hemsidan som ständigt uppdateras och lyssnar på radion.

Trafiksituation för Viking Lines fartyg:

Rosella, avgång klockan 12 i dag som trafikerar sträckan Kapellskär-Mariehamn är inställd. Nästa Rosella till Mariehamn ska avgå klockan 19 i kväll. Beslut om kvällens avgång tas under eftermiddagen.

Isabella, som avgick från Stockholm till Åbo klockan 7.45 i morse, omdirigeras till Sandhamnsleden och ligger nu still i Stockholms skärgård i väntan på lots.

Gabriella, som trafikerar sträckan Stockholm-Helsingfors, har lots garanterad och avgår klockan 16.45 i eftermiddag.

Mariella som avgår till Stockholm från Helsingfors ikväll omdirigeras och kommer bli försenad.

Amorella som trafikerar sträckan Stockholm-Åbo ska omdirigeras men avgå i kväll. Företaget gör allt för att hitta lots till henne.

MS Viking Cinderella avgår från Stockholm klockan 18 i kväll enligt tidtabell

Publicerad: