Misstänkt nazist vaktade kungen

Publicerad:
Uppdaterad:

Har lagt upp bilder på sig själv i uniform och full beväpning utan slottet

En 21-årig värnpliktig som misstänks vara aktiv nazist har fått göra värnplikten. Han har också fått gå högvakt, det vill säga vakta kungliga slottet.

Kung Carl Gustaf.
Foto: björn lindahl
Kung Carl Gustaf.

Enligt uppgifter till TT ska 21-åringen ha gjort upp emot 80 vaktpass vid slottet. På sin Facebooksida har den värnpliktige som profil en bild av sig själv i uniform och med vapen i högvakten.

Försvarsmaktens informationsstab vill inte uttala sig om just den här mannen, men presschefen Roger Magnergård säger att medlemskap i vissa organisationer innebär att personen inte anses vara pålitlig och/eller lojal.

– Alla anställda i Försvarsmakten ska säkerhetsprövas. Säkerhetsprövningen ska avgöra om individen bedöms vara pålitlig och lojal mot de intressen som säkerhetsskyddslagen ska skydda. När nya omständigheter eller uppgifter framkommer om en individ, som kan tänkas påverka dennes pålitlighet och lojalitet, så görs en förnyad säkerhetsprövning säger Roger Magnergård.

Han vill dock inte bekräfta att 21-åringen, som fortfarande är i tjänst, ska prövas på nytt, men säger:

– En medial rapportering gör naturligtvis att det tittas på frågan.

Källor med insyn i de nazistiska organisationerna säger att 21-åringen tidigare var medlem i det nu nedlagda Nationalsocialistisk front. Den organisationen motsvaras i dag av Svenskarnas Parti. Om den värnpliktige följt med dit är dock oklart.

Enligt tidningen Värnpliktsnytt kommer den misstänkte nazistens kompani att delta under kronprinsessans bröllop i juni.

TT

Publicerad: