Nyheter

Rödgröna lovar höghastighetståg

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

De rödgröna är överens.

Om de vinner valet i höst kommer de att satsa stort på järnvägar och kollektivtrafik.

Bland annat kommer byggandet av höghastighetsbanor att påbörjas.

"Totalt vill vi öka investeringar i järnväg och kollektivtrafik med omkring 120 miljarder kronor fram till år 2021. . . Det innebär att vi fördubblar järnvägsinvesteringarna under planperioden i förhållande till regeringen, skriver ledarna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på Dagens Nyheters debattsida.

Den största satsningen ligger på en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Linköping samt mellan Göteborg och Borås via Landvetters flygplats.

"Effektivare kommunikationer"

De rödgröna vill också ha byggstart för Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå, dubbelspårsutbyggnad på Ostkustbanan mellan Sundsvall och Gävle samt en utbyggnad till fyra spår med tunnel under Sundbyberg utanför Stockholm.

"En viktig del i vår rödgröna jobbpolitik är att bygga ut infrastrukturen och satsa på snabbare och effektivare kommunikationer i hela landet", skriver de rödgröna.

”Största satsningen sedan 1800-talet”

Partierna vill också tidigarelägga tågtunneln Västlänken, Västkustbanans utbyggnad genom Varberg och utbyggnaden av södra stambanan.

Satsningen, som de rödgröna beskriver som den största sedan slutet av 1800-talet, ska enligt deras egna beräkningar ge 10-15 000 nya jobb under byggtiden.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

"Största satsningen sedan 1800-talet"Aftonbladets bloggar
Publisert: