Nyheter

Männen bakom helikopterrånet

Av: 

Anders Johansson

Victor Stenquist

NYHETER

Flera av dem döms – mot sitt nekande

Här är samtliga dömda i det mycket uppmärksammade helikopterrånmålet.

De flesta nekade till brott – men har nu dömts till årslånga fängelsestraff.

Av de tio åtalade dömdes sju medan tre friades.

Av de sju männen mellan 31 och 39 år som på torsdagen dömdes för inblandning i det så kallade helikopterrånet har sex tidigare dömts för grova brott.

På belastningsregistret finns bland annat flera fall av rån, vapenbrott, narkotikabrott och mordbrand.

Nu har de dömts för ett av de mest uppmärksammade rån som Sverige sett.

Här är samtliga dömda:

Safa Kadhum, 31.

Sju års fängelse för grovt rån.

Erkänner att han är en av de tre inne i värdedepån, där han också avsatt DNA på flera platser.

"Safa Kadhum har medverkat i det grova rånet som gärningsman. Han har varit med och sprängt sig in till värdedepån och där inne tagit en aktiv del i tillgreppet av pengarna."

Tidigare dömd till fängelse för delaktighet i rån vid två tillfällen tidigare. Bland annat dömdes han till två år för medhjälp i den spektakulära kuppen mot Nationalmuseum där maskerade och beväpnade rånare slog till två dagar före julafton år 2000 och försvann i båt.

Alexander Eriksson, 35

Sju års fängelse för grovt rån. Nekar.

Har en alternativ förklaring som rätten lämnar helt utan avseende. Hans DNA finns på buntband som låg på depåns tak samt på en GPS i den kvarlämnade helikoptern.

"Alexander Eriksson har varit väl förtrogen med hangaren vid Roslagens Helikopterflyg, och att han inte skulle ha varit med redan vid tillgreppet av helikoptern är enligt tingsrättens mening uteslutet. Det kan hållas för visst att han varit insatt även i övriga delar av brottsplanen. "

Tidigare dömd för narkotikabrott och vapenbrott.

Goran Bojovic, 39

Tre års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar.

Har kallats "hjärnan."

"Tingsrätten finner vidare att utredningen är sådan att det är ställt utom rimligt tvivel att Goran Bojovic har främjat gärningen i åtalspunkten 1 genom att delta i planeringen av rånet och genom att hjälpa till att förmå Alexander Eriksson att delta som helikopterpilot. "

Dömdes i april i år till fyra års fängelse för medhjälp till grov mordbrand, där delar av Glädjens köpcentrum Upplands Väsby förstördes natten till den 10 september 2009.

Charbel Charro, 32

Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar.

"Som framgått ovan är det utrett att Charbel Charro varit delaktig i införskaffande i telefoner och SIM-kort som använts vid rånet. Genom detta och genom hans kontakter med Goran Bojovic och Mikael Södergran, vilka skett vid möten och via telefoner i slutna kretsar, anser tingsrätten att åklagaren har styrkt att även Charbel Charro varit delaktig i planeringen inför rånet och haft vetskap om organisationen av rånet."

Förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i kriminalregistret. Dömd till fängelse bland annat för rån.

Mikael Södergran, 33

Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar.

"Mot bakgrund av att Mikael Södergrans DNA funnits på gummibandet runt poltråden finner tingsrätten det vara styrkt att han varit delaktig i införskaffandet och användningen av sprängmedel."

Förekommer sedan tidigare under sju avsnitt i kriminalregistret. Bland annat dömd 2005 för flera rån fem och ett halvt års fängelse, samt förberedelse till rån, två års fängelse.

Marcus Axelsson, 34

Två års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar.

"Marcus Axelsson ska därmed dömas enbart för att ha främjat gärningen genom att ha deltagit i planeringen av åtgärderna för att ge Alexander Eriksson alibi för rånbrottet."

Förekommer under 20 avsnitt i kriminalregistret. Dömdes 2007 till två års fängelse för rån och försök till grov utpressning.

38-åringen

Ett års fängelse för skyddande av brottsling. Nekar.

"Tingsrätten anser att det kan hållas för visst att XX haft kännedom om att Alexander Eriksson behövde ett alibi för morgontimmarna den 23 september 2009 och att han i syfte att underlätta skapandet av ett sådant först tagit emot bilen och senare överlämnat den till Alexander Eriksson."

Tidigare ostraffad.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter