Mordbrand – igen

NYHETER

Tre nya larm i Ystad i går – misstänkte pyromanen gripen

1 av 3 | Foto: Fara för livet Tre mordbränder bröt ut i Ystad i går. På Lilla Östergatan slog lågorna ut från en vind och räddningstjänsten tvingades slå hål på taket för att kunna släcka.

Den ökände gryningspyromanen kan vara tillbaka.

Tre anlagda bränder rasade i Ystad i går.

Ulf, 46, som vid 80 tidigare tillfällen misstänkts för mordbränder i området – sitter anhållen, misstänkt för en av de bränderna.

46-årige Ulf har blivit delgiven misstanke för branden som upptäcktes i ett flerfamiljshus i natt. Det framkom vid en presskonferens i Ystads polishus.

Han greps i centrala Ystad 02.40 i natt. En stund senare upptäcktes en brand i en fastighet och det är den branden som mannen är misstänkt för.

– Polisen utesluter dock inte att mannen kan komma att bli misstänkt för ytterligare bränder. Det är fortfarande under utredning, säger Aftonbladets Pelle Tagesson som bevakade presskonferensen på plats.

Lågor från vinden

Den första branden bröt ut vid 14.30, i ett flerfamiljshus på Skeppargatan. Rökutvecklingen upptäcktes först i ett träförråd på bottenplanet.

Ingen person kom till skada, men trapphuset och flera lägenheter rök- och brandskadades.

Knappt två timmar senare, vid 16.05, kom nästa larm. Bara 400 meter bort, på Lilla Östergatan, slog lågorna ut från en vind. Först när räddningstjänsten slagit hål på taket kunde branden släckas. Ingen kom till skada, men flera lägenheter vattenfylldes, skriver Ystads Allehanda.

Vid 02.40 stod lågorna högt igen från ett flerfamiljshus vid Sankt Knuts torg. Branden omfattade flera våningar och de boende fick sent i natt evakueras. Enligt polisen var branden anlagd.

– Ingen person är skadad, säger informatören Martin Karlsson till Aftonbladet.

En till sjukhus

Alla tre bränderna rubriceras som mordbrand.

Vid sextiden på morgonen rapporterade räddningstjänsten att branden var släckt. De 37 personer som evakuerats från fastigheten har inte kunnat återvända hem. Alla klarade sig oskadda, utom en äldre person som chockades och fördes till sjukhus enligt TT.

Misstänkt pyroman gripen

En ökänd gryningspyroman har gäckat staden sedan 1996.

I juli i år trädde Ulf, 46, fram i Aftonbladet med namn och bild och berättade att det var han som kallades gryningspyromanen.

– Alla tror att jag anlägger bränder. Det gör jag inte. Men polisen försöker hetsa mig till det. Och tänk om jag gör det och någon omkommer, sa han då till Aftonbladet.

I natt greps Ulf på nytt av polisen.

– Det enda vi går ut med i nuläget är att det är den man som kallas gryningspyromanen som är anhållen. Polisen kommer att berätta mer om gripandet vid en presskonferens i Ystad klockan tio, säger Sofie Österheim, informatör vid Skånepolisens länskommunikationscentral.