Publicerad:
Uppdaterad:

”Är relativt väl känt i riksdagen”

Av: Josefine Hökerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Carl Bildt om det hemliga svenska underrättelsesamarbetet med USA

Carl Bildt (M) säger att riksdagen visst känner till allt underrättelsesamarbete, men informationen inte går ut till varje riksdagsledamot.

– Det är känt för riksdagens kontrollorgan, men de är ofta belagda med sekretess, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet träffade utrikesministern under en presskonferens på Utrikesdepartementet under måndagen.

Har regeringen bedrivit någon form av samarbete med USA som inte varit känt av riksdagen?

– Allting sker inom ramen för de lagar som finns. Sen finns det tillämpningsbestämmelser som regeringen svarar för i det här sammanhanget – speciella instruktioner till säkerhetspolisen om med vilka länder och på vilket sätt säkerhetssamarbetet ska ske och de kan vara hemliga i sina detaljer men de är kända för de delar av riksdagen som har insyn i sånt.

Ditt svar är alltså nej?

– Det beror på vad du menar med det. Riksdagens kontrollorgan, i det här fallet våra parlamentariska kontrollinstanser för säkerhetspolisen känner till allt, men det innebär inte att det är känt för varje enskild riksdagsledamot.

Vilka kontrollorgan?

– Säkerhetspolisen har parlamentariska nämnder som tittar på det som gäller personuppgifter men detaljerna för dessa är ofta belagda med sekretess.

Men i Wikileaksdokumenten talar dina tjänstemän om ett informellt samarbete som inte ska komma till riksdagens kännedom?

–  Det är klart att det finns detaljer i detta som inte är kända, säg individuell information som går fram och tillbaka mellan säkerhetspolisen och utländska säkerhetstjänsten, det är klart att den är hemlig, konstigt vore det annars. Det sker inom lagens ramar och de är alltid kända kanske inte för varje enskild riksdagsman men för de kontrollorgan som ofta är belagda med sekretess vad gäller detaljer.

Så det som dina tjänstemän säger i dokumenten är helt normalt?

– Jag har inte läst dokumenten och tänker inte läsa dem heller.

Men oppositionspolitiker säger att det här kan vara ett brott mot grundlagen?

– Ni får be oppositionspolitikerna förklara vad de menar.

Varför?

– Jag har en del viktiga saker jag måste ägna mig åt . Att läsa gamla amerikanska papper är inte min prioriterade arbetsuppgift för dagen.

Vad säger du om de amerikanernas beskrivning av dig i dokumenten?

– Jag kan bara konstatera att jag inte är en pudel, säger Bildt och skrattar. Jag vet inte vilken hund jag är. Jag sysslar inte med zoologi.

Är det pinsamt för dig att beskrivas så här?

– Jag tror inte pinsamheten ligger på min sida.

Publicerad:
Publicerad: