– Unga arbetslösa säljer sig på gatan

avEva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

LO:s Wanja Lundby-Wedin rasar mot Arbetsförmedlingen

Arbetslösa ungdomar har fått dela ut sina telefonnummer i Almedalen.

Nu rasar LO:s Wanja Lundby-Wedin mot Arbetsförmedlingen.

– Det är fruktansvärt förnedrande att de får gå och sälja sig på gatorna i Visby, säger hon.

Under Almedalsveckan har sex arbetslösa ungdomar skickats ut på gatorna i Visby för att göra reklam för Arbetsförmedlingen och för sig själva som arbetssökande.

De har delat ut tablettaskar med arbetsförmedlingens logga och vykort med texten I love jobb till folk på stan. På baksidan har ungdomarna fyllt i sina namn, telefonnummer, vilket jobb de söker samt några beskrivande ord om sig själva.

Men flera av dem som fått korten har inte varit arbetsgivare, utan anställda på LO och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är rasande över Arbetsförmedlingens jippo.

– Det är ett kränkande sätt att söka jobb. De borde få skriva cv, få hjälp att presentera sig för arbetsgivare, inte dela ut vykort i hopp om att någon är arbetsgivare. De flesta slänger ju bara bort det där kortet, säger hon.

Hon är särskilt upprörd över att personbeskrivningen är så kortfattad.

– Det är inget som talar om vad man kan, vilka erfarenheter man har. Istället står det att man är flexibel eller stresstålig. De säljer sig som människa. Jag tycker att det är kränkande. Det är inte aktiv arbetsmarknadspolitik, så här får det inte gå till, säger hon.

Enligt Sophie Fölstad Hammarsten, på Arbetsförmedlingen, har ungdomarna anställts för 100 kronor i timmen under tre dagar för att marknadsföra Arbetsförmedlingen och sig själva.

– Hela Almedalen är full av arbetsgivare. Det är ett bra ställe att vara på den här veckan. Om ungdomarna sitter hemma på kammaren har de inte så stor chans i dag. De har inte så mycket erfarenhet, de har inga kontakter, de har i stort sett aldrig haft ett jobb, säger hon.

Hon håller inte med om att det skulle vara kränkande.

– Hur skulle vi annars göra? De har ingen stor cv att visa upp, de måste sälja in sig själva. Kontakter har de inte, då hade de ju haft ett jobb. Det här är ett sätt att få en rad till på cv:n, säger hon.

Irma Pitkänen, 22, är en av dem som delat ut kort. Något jobb blev det inte, men hon tyckte inte att det var kränkande att dela ut vykort med sina personuppgifter.

– Jag tycker att det kan vara en ganska bra idé faktiskt. Det enda jag tänkte på var att folk inte riktigt fattade att det var vi som sökte jobben själva. Jag tyckte också det fattades lite uppgifter på lappen men annars tyckte jag inte var något problem, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010