Dödsolyckor, fylla och misshandel

Av: Carina Bergfeldt, Erik Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så var midsommarafton – län för län

Två unga kvinnor skadades svårt i en olycka nära Örebro.
Två unga kvinnor skadades svårt i en olycka nära Örebro.

Fem personer har dött i midsommartrafiken.

Alla sorters färdmedel har varit inblandade under kvällen och nattens tragiska olyckor:

Bilar, båt, tåg, fyrhjuling, släpkärra – och gräsklippare.

En personbil kraschade in i en lyktstolpe sedan den jagats av polisen i Solna. Tre personer greps misstänkta för bilstöld.

Hittills har fem personer omkommit i midsommartrafiken.

Två människor dödades i bilolyckor. En av dem frontalkrockade med en annan bil och den andra blev påkörd av ett tåg.

Båt kapsejsade

En person avled efter att ha krockat med sin mc. En person föll av sin cykel och omkom av skadorna. Och en man dog efter att ha kapsejsat med en båt.

Vid sidan om dödsolyckorna har det varit otaliga olyckor med personskador inblandade. I går morse krockade nio ungdomar på väg till en midsommarfest. Sex av dem fördes till sjukhus men bara en behövde stanna kvar under natten för observation. Olyckorna fortsatte under resten av dagen och natten.

Fylla och misshandel

Midsommarhelgen har även kantats av fylla – och av misshandel. En man i 30-årsåldern med livshotande skador vårdas nu på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Vad som har hänt mannen är oklart men polisen misstänker att han har blivit utsatt för svår misshandel.

Här är några av polisens insatser under midsommarafton och natten till midsommardagen – län för län:

Blekinge

I Blekinge har 79 händelser inrapporterats från 15:00 på midsommarafton till 06:00 på midsommardagen. Siffran kan jämföras med 66 händelser samma tider fredagen innan (den 18-19 juni).

01.02 Ronneby. Misshandel. En restaurangägare blev misshandlad av en gäst. Gästen som tappade sin plånbok på brottsplatsen kunde strax därefter gripas av polispatrull.

19.23 Karlskrona. Sjöolycka. Båt med fem man kapsejsade utanför Verkö. En person avled under natten av sina skador. Ytterligare två personer skadades lindrigt. Polisen utreder eventuellt brott.

Dalarna

19 personer har fått tas om hand för tillnyktring och elva personer har anmält misshandelsärenden.

13.45 Borlänge. Två bilar kolliderar på riksväg 50. Fyra personer inblandade, tre av dem förs till sjukhus.

23.00 Ludvika. Ungdomsbråk i villaområde. En ung man greps för våld mot tjänsteman.

19.30 Orsa. Bil med två personer kör av vägen in i ett vägräcke. Personerna förs till Mora lasarett.

15.24 Orsa. Två personer i en bil kör av vägen och voltar. Inga livshotande skador.

Gotland

Polisen har tagit hand om fem fyllerister, fyra i Visby och en i Slite.

02.00 Endre. En bil har kört av vägen och träffat en stenmur i Endre. När polisen kom till platsen hade föraren försvunnit.

21.47 Visby. Drograttfylla. En 22-årig man vansinneskör genom Visby. Han och de fyra passagerarna visar tydliga tecken på narkotikapåverkan.

Gävleborg

Det har varit diverse bråk på campingar och festplatser runt om i länet. Tio personer har omhändertagits för fylleri, sex personer är misstänkta för rattfylleri. tre män är gripna och anhållna misstänkta för misshandel mot kvinnor och en man gripen och anhållen misstänkt för olaga hot mot sin hustru.

09.53 Järvsta. Rattfylla. En 25-årig man stoppas på väg 76 och blåser positivt.

Natt Söderhamn. Två personer skadades efter en olycka med en fyrhjuling i Bergvik utanför Söderhamn sent på midsommaraftonens kväll. De hade suttit på stolar, uppställda på en släpkärra som drogs av fyrhjulingen, när de föll av i en rondell. Föraren är misstänkt för rattfylleri och vårdslöshet i trafik.

16.54 Hudiksvall. Rattfylleri. Man i 35-årsåldern misstänkt för grovt rattfylleri efter att han kört av vägen på länsväg 667 i Enånger.

Halland

Ett ganska stökigt och hektiskt dygn för Hallandspolisen med mycket fylleri och misshandel. Totalt har polisen haft 323 händelserapporter. Man har gripit sju personer och omhändertagit 66. Fem är gripna för rattfylleri, 23 personer har misshandlats och en kvinna blev våldtagen i de centrala delarna av Halmstad strax efter klockan 02 natten till i dag.

09.37 Falkenberg. En man hemmahörande i Italien är misstänkt för rattfylleri efter att ha blåst positivit i samband med trafikkontroll på Peter Åbergs väg i Falkenberg.

Jämtland

13.48 Härjedalen. Kvinnlig bilförare kör av vägen mellan Funäsdalen och norska gränsen. Hon klarar sig oskadd.

10.06 Östersund. Polispatrull stoppade bilförare på centrumvägen i Brunflo misstänkt för rattfylla.

03.31 Östersund. Grovt rattfylleri. 32-årig man stoppades i centrala Östersund med 1,22 promille alkohol i blodet.

02.35 Östersund. Misshandel. Man misstänkt för att ha slagit och knuffat en kvinna och hennes bror.

Jönköping

Midsommarnatten var förhållandevis lugn. Polisen har stoppat fyra bilister misstänkta för rattfylleri på olika platser i länet. Fem misshandelsfall har inträffat men inga med några allvarliga skador.

22.10 Hillerstorp. Olycka. Två personer brännskadades i ansiktet efter en grillolycka på campingen utanför nöjesparken High Chaparall. De fördes till sjukhuset i Värmamo.

16.47 Mullsjö. Olycka. Två personbilar i frontalkrock på länsväg 1785 vid Skrikebo. I den ena bilen färdades en man och en kvinna i 70-årsåldern. Både fördes till sjukhus med smärtor i bröstkorg och rygg. I den andra bilen färdades en kvinna i 30-årsåldern. Hon klämdes fast i bilen och fördes till sjukhus med smärtor i nacken.

04.05 Mullsjö. Olycka. Personbil körde av okänd orsak av vägen. Två män och en kvinna, alla i 20-årsåldern, fördes till sjukhus. Kvinnan allvarligt skadad.

Kalmar

På Öland har polisen omhändertagit 26 fyllerister, 2 rattfyllerister och 3 för ordningsstörnande beteende. Två sitter anhållna för misshandel och en har gripits för misshandel.

Övriga länet har haft en hel del ingripande av olika slag. Man har omhändertagit 19 fyllerister, 5 rattfyllerister och 1 för ordningsstörande beteende. En man sitter anhållen för olaga hot och misshandel.

13.35 Högsby. Tre bränder i området kring Allgunnen. En lada förstörs, de andra två är mindre gräsbränder.

12.43 Halltorp. Olycka. En bilist körde in i vajerräcket på E22 söder om Kalmar. Två personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

Kronoberg

Natt Traryd. En man omkom i en cykelolycka i småländska Traryd natten till midsommardagen. Han cyklade av okänd anledning omkull inne i samhället strax efter midnatt och avled av sina skador. Ett stort antal viltolyckor och flera fall av rattfylla har rapporterats.

21.00 Växjö. Attack. En grupp gärningsmän sprängde sig på midsommaraftons kväll in i värdeföretaget G4S depå i Växjö. Det är oklart om de kom över några pengar. Ingen kom till skada vid attacken. I samband med dådet bombhotades polishuset och två bombliknande föremål hade placerats utanför grindarna.

14.28 Alvesta. Misstänkt mord. Död man påträffades i en lägenhet på Rönnelundsvägen i Alvesta. Lägenheterna tillhör Migrationsverket. En man anhölls vid 17-tiden misstänkt för mord, alternativt dråp. Mannen hade själv anmält sig till polisen i Växjö.

Norrbotten

16-tiden Gällivare. En 82-årig man anmäls försvunnen och är borta hela natten. Han hittades tidigt imorse vid gott mod.

15.12 Luleå. Misshandel. Kvinna i 40-års åldern misshandlades och hotades av en man i samma ålder.

Skåne

Skåne har haft 590 händelser under midsommarafton och midsommardagens morgon. Många fylleriärenden och personer misstänkta för rattfylleri.

16.45 Ängelholm. En person påkörd vid Råbocka Camping i Ängelholm.

12.00 Malmö. Trafikolycka. Två bilar krockar på Arrievägen.

22.22 Helsingborg. Man anträffad död i en lägenhet i Helsingborg. Oklarheter kring dödsfallet gör att polisen har inlett en förundersökning angående mord alternativt dråp.

14.18 Malmö. Olycka. 6-årig pojke blev påkörd av mopedist på Nydalatorget. Pojken fördes till sjukhus med skrapsår och smärtor i axeln.

12.19 Kristianstad. Olycka. Ensam kvinnlig förare fördes till sjukhus med lindriga skador efter att ha kört in i ett träd varpå bilen fattat eld.

08.37 Malmö. Olycka. Bilist kolliderade med en kvinnlig cyklist i korsningen Mariedalsvägen och Rönneholmsvägen. Cyklisten fördes till sjukhus med sårskador och skador på tänderna.

Stockholm

01:03 Haninge. Bilist som kört i diket. Anmälare som stannat på platsen har konstaterat att föraren är berusad. Bilisten är hotfull och anmälaren lämnar platsen.

00:38 Upplands-Bro. Bilist kör av vägen vid Saltviksvägen, Låssa. Inga uppgifter om personskador eller misstänkt rattfylla.

23:55 Norrtälje. En berusad man som varit på en fest i Svanberga har satt sig i sin bil och åkt från festen. Patrull stoppar bilisten för kontroll. Föraren är misstänkt för rattfylleri och får följa med för provtagning.

21.28 Stockholm. Misshandel. En man misshandlade en kvinna på Stureplan genom att knäa henne. Mannen greps av en privatperson och omhändertogs sedan av polisen.

18.33 Österåker. Misshandel. Ett ungdomsgäng hamnade i bråk med en konduktör på Roslagsbanan vid stationen Åkers Runö. En gärningsman greps för att ha misshandlat och hotat konduktören som fördes till sjukhus av en polispatrull.

Södermanland

Ett 10-tal fyllerister har omhändertagits i hela länet. Två grova rattfyllor; en i Eskilstuna och en i Katrineholm. Flera fall av skadegörelse och misshandel i Nyköping. En kvinna som hotat att ta livet av sig i Nyköping, samt en man som knivskurits under hakan, nära halsen, på Mc Donalds i centrala Katrineholm.

13.45 Nyköping. En 20-årig man kör av väg 177 och förs lindrigt skadad till sjukhus.

Uppsala

00:52 Uppsala. Bråk på akutmottagningen, 15 personer inblandade.

00.34 Jumkil. Singelolycka. Kvinnlig förare fördes till sjukhus med lindriga skador efter singelolycka på länsväg 272.

Värmland

Flera fall av misshandel, tre personer anhållna. En misstänkt anlagd brand i Dejeskolan.

02:13 Kristinehamn. En 27-årig man greps efter att ha misshandlat sin mamma så illa att hon var tvungen att uppsöka sjukhus.

02:12 Hammarö. En 19-åring försöker köra ifrån en polisbil men kör av vägen. Han skadas inte men misstänks för rattfylleri.

01:03: Munkfors. En 42-årig man greps efter att ha tagit stryptag på sin 45-åriga syster.

20:30 Hagfors. En 37-årig man gripen efter att ha hotat sin 52-årige sambo till livet.

19:29 Filipstad. Mopedist tagen för rattfylla.

15:38 Slottsbron. En kvinna misshandlad, förs till sjukhus med ambulans. En man gripen, misstänkt för misshandeln greps.

14.14. Västra Väse. Olycka. Ett husvagnsdäck exploderade på E18 och två bakomvarande bilar lyckades bromsa men en lastbil misslyckades och körde in i de andra fordonen. Två personer fördes till sjukhus.

11:00 Kil. Man i 50-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för grov fridskränkning.

07:00 Vålberg. Man stoppas, misstänkt för grovt rattfylleri.

06.11 Kil. Olycka. Personbil och cyklist kolliderade på Ravinvägen. Cyklisten skadades lindrigt i huvudet och fördes med ambulans till sjukhus.

Västerbotten

21.30. Umeå. Misshandel. En man fördes till sjukhus efter att ha blivit slagen i ansiktet av en annan man i en lägenhet i Ersboda.

Västernorrland

02.41 Sundsvall. Två mycket överförfriskade män stoppades av polisen på E4 vid Kvissleby utanför Sundsvall när de båda färdades på en åkgräsklippare – endast klädda i minimala kortbyxor. Gräsklipparföraren är misstänkt för grovt rattfylleri.

01.12 Junsele. Man misshandlad på Junsele camping. Har ett kraftigt jack under ögat.

01.11 Nedansjö. Polispatrull på väg på larm hamnar bakom en personbil som kör ner en vägskylt. Bilen stoppas och kontrolleras. Föraren uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan. Införd till Sundsvalls polishus för provtagning och förhör.

01.01 Sollefteå. Ett tiotal ungdomar slåss.

23.55 Örnsköldsvik. Kustbevakningen kommer in med en person till Örnsköldsviks polisstation, misstänkt för sjöfylleri.

15.52 Sundsvall. Grovt rattfylleri. En 62-årig man stoppades på Hantverkargatan i Sundsvall med 1,16 promille alkohol i blodet.

13.28 Sundsvall. Olycka. Motorcykel i krasch på Lundevägen vid Hotell Laxen. Föraren, en 44-årig man, fördes till sjukhus med lindriga skador.

Västmanland

08.47 Västerås. En man stoppas på Stålverksgatan utan körkort, misstänkt för drograttfylleri och grov olovlig körning.

07.36 Västerås. En 40-årig man kör in i ett träd nära Skarpskyttebron på Norra Ringvägen. Han klarar sig utan skador men är misstänkt för rattfylleri.

06.02 Västerås. Ett kedjehus på Lundbobergsvägen i Tortuna börjar brinna. Branden sprider sig till närliggande hus, men det finns inga uppgifter om personskador. Man har evakuerat boende i området.

05:46 Fagersta. Två män var ute i en båt på sjön Aspen när båten sjönk. Bägge lyckades simmande ta sig i land där de togs omhand av ambulanspersonal och transporterades hem.

04:40 Kungsör. En 38-årig berusad man som hade två barn, tre och sju år gamla, i bilen körde av vägen. Barnen lämnades över till socialjouren.

02:00 Kungsör. Större slagsmål mellan ungdomar på Ekholmen. Tre män, alla 22 år gamla, grips misstänkta för misshandel.

23:54 Köping. En 19-årig man stoppades på en tvåhjuling på länsväg 572 misstänkt för rattfylla. Osäkert om fordonet som togs i beslag skall klassas som moped eller mc.

Västra Götaland

Sammantaget blev det under midsommarafton 44 omhändertagna för berusning, 13 anmälningar om brott, tre rattfylleri och två införda för ringa narkotikabrott.

Eftermiddagen: Töreboda. Mordförsök. En man slog sin hustru med en stekpanna och trodde att han dödat henne. Enligt TT gick mannen över till grannen, som larmade polisen. Mannen greps och kvinnan fördes till sjukhus, hon var vid medvetande.

9.37 Kungälv. Olycka. En svår trafikolycka inträffade på E6:an vid Kode utanför Kungälv. Fem ungdomar i 20-årsåldern körde av okänd anledning in i vägräcket. Bilen voltade och krockade med en annan bil med fyra ungdomar i. Sex personer fördes till sjukhus meed lindriga skador. En av dem fick stanna kvar för observation.

Örebro

14.08 Örebro. En man stoppad på Saxons väg. Han misstänks för grov olovlig körning och drograttfylleri.

00:14 Örebro. Polis stoppar en 18-årig kvinnlig mopedförare i en trafikkontroll på Hjälmarvägen, misstänkt för grovt rattfylleri.

22.45 Örebro. Två ungdomar skadades svårt och en skadades lindrigt när en bil körde av vägen vid Brevens bruk. Tio ungdomar hade klämt ihop sig i samma bil. Denna blev skrot och föraren, född -89, är misstänkt för rattfylleri.

11:05 Örebro. En 47årig man misstänkt för rattfylleri och får körkortet omhändertaget.

00.51 Vivalla. Misshandel. 30-årig man greps misstänkt för misshandel av sin sambo. Kvinnan fördes till sjukhus med rodnad i ansiktet och magsmärtor.

Östergötland

12.05 Norrköping. Misshandel. En kvinna misshandlades av sin man och fick näsblod och sår i ansiktet.

Publicerad: