Mona, här är din regering

avAnette Holmqvist, Lena Mellin, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

11 kvinnor & 11 män

Ett gäng mästerverk.

Eller några riktiga tavlor.

Döm själv – här är hemliga listan på Monas utmanare.

Att formera en regering är jobbigt nog. Att göra det så att tre partier blir nöjda är ännu värre.

Ministerposter och portföljer ska fördelas och hänsyn tas till interna positioner och höger-vänsterskalor i partierna. Enklast är hur många ministrar varje parti ska få, det styrs av valresultatet.

Aftonbladet har talat med personer med insyn i det rödgröna samarbetet.

(S)läpper inte makten

Några av posterna i en eventuell rödgrön regering anses vikta för Socialdemokraterna, i kraft av dess storlek. Finansminister, utrikesminister och justitieminister är sådana. Men också tunga utgiftsområden som socialförsäkringen.

– Man släpper inte posterna där pengarna – och den egentliga makten – finns. Om någon är missnöjd kryddar man portföljen med några extra frågor i stället, säger en S-källa.

Självskrivna poster

Några personer är självskrivna.

Förutom de fyra partiledarna, som självklart blir chefer för varsitt departement, också Socialdemokraternas vallokomotiv med Thomas Östros och Thomas Bodström i spetsen.

Att röstmagneten Maria Wetterstrand blir både vice statsminister och miljöminister är troligt.

– De skulle samarbeta väldigt bra. Maria Wetterstrand har stor respekt för Mona och tycker att hon är mycket underskattad. Och så gillar de varandra, säger en person med stor insyn i MP.

Ansvaret för att samordna de tre partierna i regeringen väntas gå till Mona Sahlins närmaste man Stefan Stern. Men han får titeln statssekreterare och måste därmed klara sig utan ministerpost.

Här är 22 personer, lika många kvinnor som män, som väntas ta plats i en Sahlin-regering.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010