Lyckat test med laserkanon

avWilliam Svärd

Foto: www.Raytheon.com

Laserstrålar som skjuter ner fienden. Det låter som Star Wars men är högst verkligt.

Under ett test nyligen lyckades en laserkanon skjuta ner fyra obemannade flygplan.

Framtiden för vapentillverkare är ljus. Bokstavligen.

Företaget Raytheon har tillsammans med den amerikanska militären lyckats med det som hittills bara funnits i science fiction-rullar – nämligen att bygga en laserkanon.

”Mer verkligt än Star Wars”

Under ett test nyligen lyckades en laserkanon monterad på ett befintligt luftvärnssystem skjuta ner fyra obemannade flygplan.

– Det här är mer verkligt än Star Wars. Våra lasrar förstörde flygplanen genom att sätta eld på dem, säger Mike Booen, vice vd vid Raytheons avdelning för riktade energivapen, till Daily Telegraph.

Vapnet börjar nu närma sig ett stadium där det kan monteras på krigsfartyg som en del i deras försvar mot missiler och flygattacker.

Oändlig ammunition

Tanken på att använda laser – alltså ljusstrålar – som vapen har funnits ända sedan lasern uppfanns 1960. Det har dock visat sig svårt att bygga lasrar som är tillräckligt starka och samtidigt små för att vara användbara.

Förrän nu, tycks det.

– Vi är nu på väg att leverera de första lasrarna för slagfältet, integrerade i riktiga vapensystem, säger han till Daily Telegraph.

Den laserkanon som nu testades består av sex högenergilasrar som är ihopsatta för att ge en enda koncentrerad stråle. Strålen är osynlig tills den träffar sitt mål, vilket hettas upp blixtsnabbt.

Fördelen med en laser jämfört med traditionella vapen är inte minst att räckvidden kan vara snudd på oändlig och att ammunitionen inte tar slut.