Mejla

Wolfgang Hansson

Besvärande för Lundin Oil och Bildt

Publicerad:
Uppdaterad:

Men de verkligt skyldiga finns att söka på annat håll

Anklagelserna mot Lundin Oil är inte nya. För företaget och utrikesminister Carl Bildt återkommer de med besvärande regelbundenhet.

Övergrepp har definitivt begåtts i Sudan. Frågan är vem som är skyldig.

Adolf Lundin, grundare till Lundin Oil, startade med två tomma händer och en affärsidé som gjorde honom stormrik. Hans företag letade olja och mineraler i länder dit ingen av de stora etablerade bolagen vågade sig.

Diktaturer och länder i krig.

Ju djävligare och högre risk desto bättre vars hans motto.

Lundin var verksam i Sydafrika under apartheideran och i Zaire under Mobutu. I Libyen, Irak och Syrien.

Sudan var därför en fullt logisk plats för Lundin att 1997 utvinna olja. Att det sedan länge pågick ett inbördeskrig i de södra delarna av landet var bara bra för affärerna.

10 000 döda

I korthet går anklagelserna mot Lundin Oil ut på att delar av provinsen Unity tömdes på folk så att Lundin Oil skulle kunna leta efter olja och regeringen garantera företaget säkerhet. Människor avhystes på ett brutalt sätt av Sudans armé och milisgrupper. 10 000 dödades och 200 000 tvångsförflyttades.

Lundin hjälpte indirekt till med detta genom att för sin egen verksamhet restaurera en flygplats och bygga en väg. Dessa underlättade för den sudanesiska armén att använda sina bombplan och transportera sina soldater.

Sudans regering utnyttjade med andra ord Ludins närvaro till att lägga under sig kontrollen över de oljerika områdena.

Tidigare vittnesmål och de nya uppgifterna i rapporten från en koalition av frivilligorganisationer ECOS gör att det inte finns någon anledning att tvivla på att det verkligen var så det gick till.

Tömma området

Sudans regering och deras miliser gjorde sig skyldiga till krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Men Lundin Oil tog ingen aktiv del i övergreppen. Anklagelserna går ut på att företaget måste ha vetat att om de började leta efter olja i inbördeskrigets Sudan så skulle det leda till övergrepp och krigsförbrytelser. Därför borde man ha avstått.

Uppmanade Lundin Oil Sudans regering att tömma området, tittade man passivt på medan det skedde eller hade man ingen aning?

Svaret är inte självklart.

Vad visste Bildt?

Vad visste Carl Bildt när han tog uppdraget som styrelsemedlem i Lundin Oil och nån slags talesman för Sudanäventyret?

Redan inblandningen i affären och de ständiga påminnelserna är besvärande för Bildt.

Världsresenären Bildt borde rimligen haft bra koll på det politiska och militära läget i landet. Ändå hävdade han då att Lundin Oils närvaro bidrog till att utveckla Sudan. Dra landet upp ur fattigdom och elände.

Inte heller när det gäller Bildts roll för den nya rapporten fram någon konkret bevisning.

Vad ECOS egentligen vill är inte att ställa Lundin inför internationell domstol. Bevisen håller helt enkelt inte för det.

Öppna plånboken

Däremot vill man pressa företaget att öppna plånboken och betala ersättning till offren. Den dåliga publiciteten ska öka trycket på företaget.

När Lundin Oil drog sig ur Sudan 2003 hade man gjort sig en rejäl hacka. En nettovinst på 700 miljoner kronor enligt rapporten.

Sudan regering lyssnar däremot inte. Trots att man skrivit på ett avtal betalas ingen ersättning ut till offren.

President al-Bashir är den förste sittande statschef som åtalats för krigsförbrytelser (Darfur). Han bryr sig inte.

Fuskval

Nyss blev han omvald i ett fuskval och kan lugnt sitta kvar som diktator.

Övergreppen i Darfur fortsätter. Freden i söder är hotad.

Lundin Oil må ha en roll i övergreppen. Men det är knappast första gången som ett internationellt företag är verksamt i en diktatur som dödar sin egen befolkning. Hur var det med Irak under Saddam eller med Iran under mullhorna. Eller Kina för den delen.

De verkligt skyldiga till övergreppen i Sudan är landets egen regering.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: