"De har sett byar brinna"

Frivillighetsorganisationer anklagar Lundin Oil för brott mot mänskligheten

12 000 dog och 160 000 människor i Sudan drevs på flykt enligt en ny rapport.

Och till förödelsen bidrog svenska företaget Lundin Petroleum.

I dag höll författarna till rapporten en presskonferens.

Flyktingbarn från Sudan i närheten av Darfur, i april 2010.
Flyktingbarn från Sudan i närheten av Darfur, i april 2010.

I dag var inte första gången som anklagelser riktats mot det svenska företaget Lundin Petroleum AB, tidigare Lundin Oil.

Troligtvis var det heller inte sista gången.

På Nalen i Stockholm samlades i förmiddags några av författarna till rapporten "Unpaid Debt" – Lundins krigsskuld i Sudan" och kritiken de riktade mot företaget var svidande: Det handlade om krigsbrott. Om brott mot de mänskliga rättigheterna.

"Sett byar brinna"

En av personerna på plats, pastor James Koung Ninrew Dong från Sudan, kunde själv vittna om hemskheterna från inbördeskriget och han hade sin åsikt klar:

– Lundin Oil har sett byar brinna, de har sett människor fly. Jag ser ett krig som pågått och jag ser ett företag som stöttat dödandet av ett folk.

– Jag har själv bevittnat och genomlevt vissa av dessa grymheter. Jag hade tur att jag kunde fly men vissa kunde inte det och de dog.

12 000 dog

Bakgrunden är denna: 1997 gav Lundin Oil ett konsortium ett kontrakt att utvinna olja i Block 5A, ett område som tills dess klarat sig undan inbördeskriget i Sudan.

Rapporten menar att det finns ett direkt samband mellan Lundin Oils verksamhet och upptrappningen av kriget i området.

• 12 000 människor dog.

• 160 000 människor tvångsförflyttades.

Bevisen är bland annat satellitkartor som tydligt visar hur området avfolkades och jordbruket ödelades under den tid som Lundin Oil verkade i området och vittnesskildringar från människor i området.

"Våra röster måste höras"

Egbert Wesserlink, en av författarna bakom rapporten, menar att Lundin Petroleum inte utfört de misstänkta övergreppen själva men att de istället hyrde in sudanesiska officerare att göra de. Officerarna hyrde i sin tur in våldsam milis.

– Skälet för oss med den här rapporten är att vi haft så många förluster, så många har dödats. Jag tror inte att alla i Sverige vet om det. Våra röster måste höras, säger James Koung Ninrew Dong.

Nu bör Lundin Oil kompensera civilbefolkningen, anser European Coalition on Oil in Sudan som står bakom rapporten.

"Förövaren måste erkänna"

Pastor James Koung Ninrew säger att många av de som borde kompenseras är döda och att det bästa vore att pengarna tillfaller hela byar.

– Vi vill bygga sjukhus, skolor och vägar så att alla som både direkt och indirekt drabbats av detta kan dra nytta av pengarna.

Men viktigast är ändå att Lundin Petroleum erkänner sina brott säger Ramadan Chan.

– Förövaren måste säga att de gjort fel så att offret kan förlåta och gå vidare.

Lundin förnekar

I ett öppet brev till aktieägarna på Lundin Petroleums hemsida skriver styrelseordföranden Ian Lundin att rapporten inte innehåller några nya bevis för att företaget skulle ha begått några brott mot mänskligheten.

Enligt Lundin upprepar rapporten bara insinuationer och falska anklagelser från en tidigare rapport och alla anklagelser tillbakavisas.

"Vi är säkra på att våra aktiviteter bidrog till fred och utveckling i Sudan", skriver Lundin.

Men Percy Bratt, en av de svenska advokaterna som är inblandade i ärendet, anser att det finns tillräckligt med bevis för att starta en utredning.

– Den här rapporten presenterar många nya bevis mot tidigare och man har startat utredningar med färre bevis, säger han.

Publisert: