SEB svindlade på 52 miljoner kronor

Av: Victor Stenquist, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Stort bedrägeri mot svenska jättebanken

Foto: Scanpix

52 miljoner kronor.

Så mycket har bedragare stulit från storbanken SEB, enligt TV4.

– Vi kan bekräfta att det varit ett bedrägeri mot SEB, säger Eva Odefalk, pressansvarig på banken, till Aftonbladet.

Från ett 20-tal konton ska bedragare ha stulit 52 miljoner kronor från Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, enligt TV4:s ekonominyheter.

Slog till förra veckan

Enligt TV4 slog polisen i förra veckan till mot ett av bankens kontor vid Karlaplan i Stockholm och bedrägerihärvan ska ha nystats upp.

– Det vi kan bekräfta är att det varit ett bedrägeri mot SEB. Bedrägeriet är polisanmält. Det är ett fåtal kunder som har berörts, och alla de kunderna har ersatts fullt ut, säger Eva Odefalk vid SEB till Aftonbladet.

Minst en av bankens anställda är misstänkt för inblandning i jättebedrägeriet, där man riktat in sig på konton tillhörande extremt förmögna personer.

– Vi kan bekräfta att det är en person som har en anställning inom SEB som sitter häktad. I övrigt måste vi hänvisa till den pågående polisutredningen, säger Eva Odefalk.

Sju häktade

Bedrägeriet upptäcktes när en kund uppmärksammat att det saknades pengar på kontot, och gjorde en polisanmälan, enligt TV4.

Sju personer har hittills häktats i härvan, men ännu fler kan vara inblandade.

– En är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, de andra sex för grovt penninghäleri, säger Citypolisens informationsansvariga Petra Sjölander till TT.

Spårar transaktioner

Minst en av de häktade är anställd på SEB.

– Nu spårar vi transaktioner och tittar på konton och vilka som har koppling till dem. Det är fler personer vi vill komma i kontakt med, säger Sjölander.

Enligt Sjölander har de sju gripits i omgångar sedan polisanmälan kom in. Hon beskriver utredningsarbetet som omfattande och säger att det sannolikt kommer att bli omhäktningar.

Säkrat pengar

Nu pågår en förundersökning. Enligt SEB har man lyckats lokalisera en stor del av pengarna.

– Den allra största delen av de pengar som flyttades ut är säkrade. Kunderna hålls förstås skadeslösa, alla de kunder som drabbats är underrättade och har pengarna tillbaka på sina konton, säger Ola Kallemur, presschef på SEB.

TT: Vad vill du säga till era kunder?

– Att vi tar säkerheten på allra största allvar. Vi har strikta säkerhetsrutiner men det går aldrig att till 100 procent skydda sig mot kriminalitet.

Kallemur vill inte kommentera huruvida bankens säkerhetsarbete ska ändras i framtiden. SEB har polisanmält ärendet och uppges stå i personlig kontakt med de drabbade.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN