Hetare pizzor – med rund låda

avDavid Levin

NYHETER

Ljummen mat ett minne blott – med ny kartong

1 av 4
testkör Pizzabagaren Isa Akan är imponerad över den runda pizzakartongen.

Trött på kall hämtpizza?

Räddningen kan vara här.

Aftonbladet har testat lådan som påstås hålla din pizza varm – hela vägen hem.

Under en resa i Sri Lanka upptäckte Mika Pulli det märkliga. Efter en halvtimme var hans bortglömda pizzabit fortfarande varm. Det måste vara lådan, tänkte han.

Nu har den runda pizzalådan kommit till Sverige och Aftonbladet har satt den på prov. De två pizzorna lämnar ugnen samtidigt och pizzabagaren Isa Akan i Stockholm lägger dem i varsin låda. Den ena är fyrkantig och gjord av wellpapp, den andra är rund och tillverkad av vit skumplast.

Rund vinner

Pizzerians ägare Mustafa Yilmaz är skeptisk. När värmetestet förbereds tror han på seger för den egna wellpappkartongen.

Men efter bara ett par minuter märks skillnaden. I den traditionella papplådan visar termometern 64 grader – i den runda står den på 71.

Efter en kvart testar vi igen. Resultatet är entydigt. Vår runda låda håller undan och vinner över pappkartongen med 39–33.

Mindre storlek

– Oj, det trodde jag inte! säger en förvånad Mustafa Yilmaz.

Entreprenörerna Mika Pulli och hans bror Tony Haanpää har fört lösningen på ett av vår moderna tids största problem till Sverige. De ser fler fördelar än värmen.

– Lådorna är klimatvänliga, ser snyggare ut och tar mindre plats när slängs. Dessutom slipper man vika dem innan de används, säger Tony Haanpää.

Barnpizza

Och Mustafa Yilmaz är imponerad. Fast han kommer hålla sig till sina gamla vanliga kartonger ett tag till.

– Den runda är för liten för mina pizzor. Du ser, vi får precis plats med en barnpizza.

Ändå ett gott betyg till den nya runda skumplastlådan, men den är inget mirakel. När vi efter 45 minuter äntligen får sätta tänderna i Isa Akans pepperoni-pizza är den, trots allt, tämligen sval.