Annica ska överklaga F-kasseavslag

Publicerad:
Uppdaterad:
UPPRÖR Annica Holmquists läkare säger att hon inte kan arbeta. Ändå tvingas Annica söka jobb. Dottern Emelie bloggade om sin mamma och Annicas fall upprör nu hundratusentals svenskar.
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
UPPRÖR Annica Holmquists läkare säger att hon inte kan arbeta. Ändå tvingas Annica söka jobb. Dottern Emelie bloggade om sin mamma och Annicas fall upprör nu hundratusentals svenskar.

NYHETER

Fallet Annica Holmquist har upprört ett helt land och uppmärksammades i valrörelsen.

I dag träffade hennes dotter Försäkringskassan – som meddelade att beslutet står fast och Annica blir fortsatt utan sjukersättning.

– Självfallet kommer jag att begära en omprövning, säger Emelie Holmquist till Aftonbladet.

Annica Holmquist saknar arbetsförmåga på grund av sjukdomen akromegali som gör att organ och kroppsdelar växer okontrollerat. När Försäkringskassan beslutade att hon inte skulle få sjukpenning bloggade dottern Emilie om saken och gensvaret blev enormt.

Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord gick i fredags ut och lovade att saken skulle ses över, och i valrörelsen fick Annicas öde stor uppmärksamhet. Både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har uttryckt sin bestörtning.

Utan försörjning

I måndags kom beslutet att Annica blir fortsatt utan sjukersättning efter att ärendet granskats av försäkringsexperter.

I dag kom två personer från Försäkringskassan hem till Emelie och förklarade varför.

– De berättade hur de tänkt när de gjort när de granskat ärendet igen, och kommit fram till att bedömningen var korrekt enligt de lagar som gäller, säger Emelie Holmquist.

"Mår dåligt"

Och Emilie Holmquist är besviken.

– Vi mår inte så bra. Min mamma mår fruktansvärt dåligt och har reagerat väldigt illa. Självfallet kommer jag att begära en omprövning. Det kommer inte leda någon vart, men jag måste göra det för att gå vidare till högre instanser.

Erbjuden hjälp

De har blivit erbjuden juridisk hjälp av en känd advokat, men har ännu inte fattat något beslut om hur de exakt ska gå vidare. Hon passar i stället på att kritisera regeringen.

– Försäkringskassan har förklarat för mig i dag att de följt de lagar då är ålagda att följa. Då är det kanske så att Fredrik Reinfeldt och kompani skulle se över om det var något som gick snett i reformeringen av sjukförsäkringen. Kanske är det dags att någon ställer sig upp och erkänner det, säger Emelie Holmquist.

Publicerad: