Nyhetsankare lämnar TV 4 för Kabul

Lasse Bengtsson börjar jobba för Svenska Afghanistankommittén

Journalisten och nyhetsankaret Lasse Bengtsson lämnar TV 4 för att flytta till Kabul och arbeta för Svenska Afghanistankommittén.

Lasse Bengtsson.
Lasse Bengtsson.

Den 58-årige Bengtsson flyttar till det krigshärjade landet i september, berättar han för TT. Beslutet är resultatet av en annons han såg under sommaren, där Svenska Afghanistankommittén sökte informationssamordnare med stationering i Kabul.

– Jag kände att det var oemotståndligt. Jag har varit journalist i nästan 40 år nu, och tänkte att det var läge att göra något annat, något som engagerar mig personligen, säger Bengtsson till TT, och berättar om ett långvarigt intresse för utrikesfrågor.

Känns som förmån

– Nu hamnar jag på världens kanske svåraste och intressantaste plats, och får vara med och göra något som inte är krig, utan något som framtiden måste handla om, hur man bygger det här arma landet. Det känns som en förmån.

Banden till journalistiken och TV 4 klipps samtidigt, enligt Bengtsson med positiva känslor.

– Jag flyr inte, utan jag går till något positivt. Det blir en annan roll, men det är en roll som jag uppfattar som något bra och viktigt. Jag ska öka intresset för Afghanistan och kommitténs arbete, säger han om jobbet som informationssamordnare.

Säkerhet avgörande

Att flytta till ett land i krig, med skenande korruption och enorm narkotikaproduktion, kommer att bli "omtumlande och svårt," säger han.

– När jag var där helt nyligen passerade vi precis en plats där en självmordsbombare sprängde sig. När jag fick höra det är det klart att jag skälvde till. Det handlar enormt mycket om säkerhet. Vi kanske passerade självmordsbombaren som sedan dödade tre människor och skadade många fler.

– Men jag har fått ett oerhört bra intryck av Svenska Afghanistankommitténs professionalism.

TT

Publisert: