Per Westerberg vald till talman

Alliansens förslag vann första omröstningen i riksdagen - texten uppdateras under dagen

Per Westerberg (M) får fortsätta som riksdagens talman.

Det står klart efter att riksdagen haft sin första omröstning på måndagsförmiddagen.

Sverigedemokraterna valde alltså att stödja alliansen i partiets första omröstning i riksdagen.

Klockan 11 i förmiddags öppnade riksdagen med upprop av de 349 ledamöterna och val av talman.

Vinnare blev alliansens förslag, Per Westerberg (M) som också de närmaste fyra åren får ha Sveriges högsta post efter kungen. De rödgrönas förslag Kent Härstedt (S) röstades ner.

– Min kandidatur var en seriös kandidatur. Men jag kan förstå att jag inte är Sverigedemokraternas drömval, jag har gått till val på en seriös integrationspolitik, sade han till Aftonbladet efteråt.

Alliansen tar det här som en seger och säger att man inte behövde stöd av SD?

– Det handlar hela tiden om hur man gör historiebeskrivningen, vi kommer inte att vika ner oss av rädsla att SD kommer att rösta ner oss eller inte. Vi kommer inte att låta historieskrivningen påverka hur vi lägger fram våra förslag.

"Ingen överenskommelse"

Westerberg fick 194 röster mot 153 röster för Härstedt. Sverigedemokraterna lade sina röster på Westerberg, enligt SD:s gruppledare Björn Söder.

– Det är vår princip att största blocket bör få talmansposten och näst största blocket få vice talmansposten, förklarade partiledaren Jimme Åkesson beslutet för Aftonbladet.

En ledamot ur det rödgröna blocket måste därför, av allt att döma, ha röstat på Westerberg eftersom SD har 20 mandat i riksdagen.

– Jag uppfattade det också så. Men det fanns ingen överenskommelse inom de rödgröna att en person skulle rösta på Westerberg. Vi stod bakom vår kandidat, säger Håkan Juholt (S).

Sahlin: Vi är besvikna

347 av de 349 riksdagsledamöterna var med och röstade. Christina Höj Larsen (V) var och drack kaffe och hann inte in i kammaren i tid och Thomas Bodströms (S) ersättare var inte heller på plats.

Mona Sahlin var efter omröstningen inte särskilt överraskad över att Westerberg vann.

– Det var ett väntat utfall, men vi är så klart besvikna, Kent Härstedt skulle ha varit en utmärkt talman, säger Mona Sahlin.

Vad säger du om att alliansen ser det här som en seger?

– Nu vet vi inte hur alla har röstat, Bodström var inte här och en röst missade vi. Men faktum kvartstår, Sverigedemokraterna röstade med alliansen. Oavsett hur folk har röstat har Fredrik Reinfeldt valt att regera med en minoritetsregering, och han har inte majoritetsstöd i riksdagen utan hjälp av SD.

Ilska mellan blocken

Tonläget innan omröstningen har varit högt och både de rödgröna och alliansen har beskyllt varandra för att ge Sverigedemokraterna inflytande redan under partiets första dag i riksdagen. Bland annat har Fredrik Reinfeldt antytt att Mona Sahlin genom att föreslå en egen kandidat till talmansposten bryter löftet om att inte ge SD förtroende. De rödgröna å sin sida hävdar att Reinfeldt inte velat lyssna på dem överhuvud taget.

Möttes av demonstrationer

Sverigedemokraterna möttes av demonstrationer sin första dag i riksdagen. Ett par mindre demonstrationer hölls utanför riksdagshuset och polisen hade laddat med kravallstaket.

Inne i riksdagshuset var stämningen bland ledamöterna uppsluppen första dagen för terminen och det pratades friskt kollegor emellan. Många passade på att spana in de nya ledamöterna och Mona Sahlin fick i sin roll som vikarierande talman hyssja på de församlade när ljudnivån blev för hög.

Susanne Eberstein (S) valdes till vice talman och till posten som andre vice talman stod valet mellan Ulf Holm (MP) och Sverigedemokraternas Mikael Jansson. Sverigedemokraterna begärde rösträkning, och Holm gick segrande ur den.

Texten uppdateras under dagen.

Publisert: