Berlusconi klarade sig

NYHETER

Italiens omstridde premiärminister Silvio Berlusconi klamrar sig kvar.

I dag klarade han en misstroendeomröstning i underhuset i Rom med bara tre ynka röster.

Men rösterna som kräver hans avgång tystnar inte.

– Hans privatliv har distraherat honom från att arbeta för statens bästa, säger en demonstrant.

Det började med att den italienske talmannen Gianfranco Fini - som brutit sig ur landets koalitionsregering och bildat Framtid och Frihet för Italien (FLI) - meddelade att han och hans anhängare i parlamentet avsåg misstroendeomrösta mot landets omstridde premiärminister Silvio Berlusconi.

Sista försök

Men Berlusconi ville inte ge sig utan en kamp. Senast i går gjorde han ett sista försök att övertyga landets senatorer om att inte driva bort honom från makten nu.

– Jag ber er...att reflektera över den politiska dumheten i att öppna en kris i dag utan synliga och trovärdiga lösningar, sade han och syftade på turbulensen på den italienska finansmarknaden.

Och vädjan gav frukt.

Lite marginal

I dag klarade han en misstroendeomröstning i underhuset i Rom, och behöver därmed inte avgå. Men det var med liten marginal som Berlusconi lyckades klamra sig fast vid makten – 314 röster mot och 311 röster för misstroendeförklaringen.

Eftersom marginalen var så pass liten är det osäkert hur länge regeringen Berlusconi kan hålla ihop.

Samtidigt som den avgörande omröstningen gick av stapeln i parlamentet samlades tusentals demonstranter i Rom för att kräva Berlusconis avgång. Enligt organisatörerna deltog runt 100 000 personer, främst studenter, i protesterna.

– Listan skulle bli alldeles för lång om man summerade vad Berlusconi har gjort för fel. Men han har i grund och botten inte klarat av att hantera den ekonomiska krisen, sade en demonstrant och fortsatte:

– Hans privatliv har distraherat honom från att arbeta för statens bästa.

Färg och tårgas

En grupp demonstranter kastade färg, flaskor och smällare, och möttes av tårgas från polisstyrkor. Polisen spärrade av stora delar av staden för att de protesterande inte skulle kunna närma sig platsen där landets politiska framtid avgjordes.

Silvio Berlusconi har varit i politiken i 16 år. Han har styrt Italien 8 av de senaste 10 åren.