Nya betonglejon vaktar Drottninggatan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De nya lejonen väger 4 ton styck och är skapade av konstnären Anders Årfelt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
De nya lejonen väger 4 ton styck och är skapade av konstnären Anders Årfelt.

Fyra nya, större och tyngre betonglejon är på plats på Drottninggatan i Stockholm. Tyngden på dem ska öka säkerheten på det välkända shoppingstråket, som utsattes för en lastbilsattack förra året.

De nya lejonen väger fyra ton, att jämföra med de tidigare lejonens vikt på ungefär 900 kilo. Ytterligare sexton lejon är beställda. Lejonen har placerats med ett visst avstånd emellan sig, så att räddningsfordon ska kunna komma fram.

– Mellan de här kommer det att ställas planteringsurnor som väger tre ton, så det blir så att du inte kan köra rakt fram, utan man måste hålla låg hastighet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Den 7 april förra året dödades fem människor och många fler skadades när den nu terroråtalade Rakhmat Akilov körde en lastbil i hög hastighet längs med Drottninggatan. Många har förknippat lejonen med händelsen, och enligt Daniel Helldén har andra alternativ som pollare och vanliga betonghinder diskuterats.

– Men stadsmiljön blir inte så rolig och jag tror det blir en otryggare stad om man har stora betongsaker som ser ut som klumpar. Här har vi fina, vackra lejon som vaktar staden, kan man säga.

Publicerad: