Ung man dömd för flera sexbrott i kyrkoförsamling

avEbba Thornéus

NYHETER

En man i 20-årsåldern dömdes i dag till 1,5 års skyddstillsyn för en rad sexbrott mot tre minderåriga flickor i en frikyrklig församling i Västsverige.

Mannen döms bland annat för att ha våldtagit en av flickorna i en kyrka.

De tre flickorna, som då alla var under 15 år, utsattes för övergreppen mellan januari 2014 och augusti 2017.

En av flickorna, vid tillfället 14 år, uppger att hon två gånger blivit våldtagen av mannen i en kyrka, och en gång på en annan plats.

Den andra flickan blev vid flera tillfällen slagen på rumpan, ibland utan kläder, och uppmanades även att slå sig själv och skicka en film till mannen.

Den tredje flicka blev även hon slagen på rumpan vid flera tillfällen, bland annat med ett ridspö. Det skedde ett 30-tal gånger och sas vara i bestraffande syfte.

Känt varandra under längre tid

Såväl flickorna som 19-åringen uppges ha varit aktiva i församlingen och mannen träffade flickorna via kyrkans ungdomsaktiviteter.

”Målsägarna och den misstänkte har känt varandra under en längre tid. Vi har teknisk bevisning i form av sparade konversationer mellan parterna och det finns även vittnesuppgifter och förhör som stöd för åtalet”, har kammaråklagare Emelie Beillon tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Mannen häktades i november och rättegången startade i slutet av februari i år.

1,5 år skyddstillsyn

Under onsdagen dömdes han till skyddstillsyn i 1,5 år av tingsrätten. Mannen unga ålder gjorde att tingsrätten valde att inte döma honom till fängelse.

19-åringen döms för våldtäkt mot barn i ett fall, upprepad misshandel, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannen ska även betala skadestånd till flickorna på 130 000, 60 000 respektive 20 000 kronor.

Mannen har hela tiden nekat till brottsanklagelserna, men däremot erkänt att han haft sex med en av flickorna, men att det var frivilligt och att han trodde att hon var över 15 år.

Aftonbladet söker båda parternas juridiska ombud.

Fler anmälda sexbrott 2016 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM