Protestledare gripna i Marocko

TT-AFP

Publicerad 2018-03-11

Sociala protester i staden Jerada i Marocko i februari 2018.

Två av de aktivister som ledde de sociala protester som inleddes i december i den fattiga gruvstaden Jerada i nordöstra Marocko i december har gripits av polisen, enligt deras anhöriga.

Amine Mkallech och Mustafa Dainane, som greps i lördags, var fortfarande frihetsberövade på söndagen.

Enligt myndigheterna har gripandet av Dainane ingenting med protesterna att göra, åklagarmyndigheten hävdar i stället att han greps i samband med en trafikolycka. Även Mkallech uppges ha gripits i samband med den påstådda bilolyckan, enligt en marockansk människorättsorganisation.

De inledningsvis fredliga protesterna i Jerada startades sedan fyra män på kort tid omkommit i gruvolyckor i regionen. Demonstranterna har krävt ekonomiska alternativ för den tidigare blomstrande gruvstaden, som nu tappar både inkomster och invånare på grund av den kolindustrin blivit både olönsam och farlig.

Hundratals människor riskerar livet varje år när de försöker utvinna kol illegalt i stängda kolgruvor.

I februari föreslog regeringen en handlingsplan som inkluderade vård för före detta gruvarbetare med lungsjukdomar och inspektioner av stängda gruvor. Förslaget satte tillfälligt stopp för protesterna i området, men de återupptogs sedan invånarna anklagat myndigheterna för att sakna tillräcklig handlingskraft.

ANNONS