Åkte naken på motorcykelns bakhjul – i en kilometer

Publicerad 2018-06-09

Efter ett vad med några kompisar slutade det med att Johannes Erlands begav sig ut på en motorcykeltur – helt naken.

– Det var ganska många snopna miner, hakor ner i backen och vridna nackar, säger han.

Om Sverige skulle vinna VM-guld i hockey två år i rad skulle Johannes Erlands åka motorcykel naken – på bakhjulen. Det lovade han sina vänner. Och som de flesta vet vann Sverige även i år så på nationaldagen begav sig Johannes ut på en motorcykel. Helt naken, iklädd keps och Sverigeflaggan som mantel. I lite över en kilometer körde han på bakhjul.

– Det är inte svårare att åka bakhjulen naken men är man naken så är det lite mer nerv i det hela, säger han.

Han körde på morgonen och mötte lite bilar på vägen.

– Det var ganska många snopna miner, hakor ner i backen och vridna nackar, säger han.

Johannes är van med att utföra våghalsiga stunts, vilka han brukar dela med sig av på sin Instagram. Men han medger att man egentligen inte ska åka utan skydd.

– Ramlar man så dör man, det är idiotiskt egentligen. Men är man säker så klarar man det och jag skulle inte göra det om jag inte var säker på att jag kunde, säger han och fortsätter:

– Det gick bra, det är huvudsaken.

Polisen: ”Använd hjälm”

Anna Göransson är presstalesperson vid polisen i region Syd. Enligt henne finns det regler om att man ska använda hjälm.

– Mc utan hjälm är inte lagligt, man ska ha hjälm. Det finns undantag om man till exempel färdas genom en parkeringsplats.

Att åka naken, och som i detta fall endast iklädd flagga, bryter dock inte mot någon lag.

– Det finns rekommendationer för att man ska ha skyddskläder i gott skick, men inga regler för vad du ska ha på dig. Sen kan man ställa sig frågan om flaggan är tillräcklig om något skulle inträffa.

Det finns inte heller någon lag som förbjuder att åka på ett hjul.

– Men det kan vara något som kan påverka ditt sätt att köra rent säkerhetsmässigt. Du kanske inte hinner göra manöver, väja, bromsa eller stanna inför tänkbara hinder. Det är en polisman som är på plats och observerar detta som kan besluta om det blir vårdlöshet i trafik, beroende på vad man tycker om omständigheterna i övrigt, säger hon och tillägger:

– Naturligtvis är det inte lämpligt att enbart i svensk flagga köra motorcykel på en trafikerad väg. Det kan ställa till naturligtvis. Men hjälm ska man ha.

ANNONS