Trump om mötet med Kim: ”Vi får se”

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Först hotade Nordkorea att ställa in toppmötet med USA.

Nu verkar även Donald Trump tveka på om det blir av.

– Vi får se vad som händer, sa han under onsdagen.

För bara tre veckor sedan kablades historiska bilder ut över världen. Nordkoreas diktator Kim Jong-un log och kramades med Sydkoreas president Moon Jae-in i gränsstaden Panmunjom.

Nu verkar glöden i fredspiporna falna.

Under onsdagsmorgonen svensk tid hotade Nordkorea – för andra gången på mindre än tolv timmar – att ställa in det planerade toppmötet mellan Trump och Kim i Singapore 12 juni.

– Om USA tränger in oss i ett hörn och ensidigt kräver att vi avvecklar våra kärnvapen har vi inte längre något intresse av samtal och behöver ompröva om vi ska acceptera det kommande toppmötet, sa vice utrikesminister Kim Kye-gwan i ett uttalande som spreds via regimens nyhetsbyrå KCNA.

Under tisdagen hade Nordkorea ställt in ett planerat möte med Sydkorea på hög diplomatisk nivå – med hänvisning till de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA just nu genomför.

Donald Trump kommenterade på onsdagen det nordkoreanska beskedet. Det skedde i samband med ett statsbesök från Uzbekistans president Sjavkat Mirzijajev.

Trump försökte då spela ner betydelsen av Nordkoreas utspel och påpekade att ingenting meddelats USA via officiella diplomatiska kanaler:

– Vi har inte sett något, vi har inte hört något. Vi får se vad som händer.

Enligt nyhetsbyrån AP står dock Trump fast vid att nordkoreansk kärnvapenavveckling krävs som en punkt på agendan för att ett möte ska bli av.

Enligt en AP-källa nära Trumps regering försöker nu USA behålla kylan och inte nappa på ett nytt ordkrig med Nordkorea.

Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton säger till Fox News att de försöker vara ”både optimistiska och realistiska samtidigt”.

4 saker du kanske inte visste om Kim Jong-un 00:24
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM