Yrsa Stenius är död – blev 73 år gammal

Journalisten Yrsa Stenius är död, bekräftar familjen för Aftonbladet.

Hon var politisk chefredaktör på Aftonbladet under 1980-talet och utsågs till Allmänhetens Pressombudsman år 2007.

– Hon var en sann intellektuell av en sort som det inte finns så många kvar utav. Hon var orädd, en fritänkare, säger förläggaren Christer Sturmark.

Journalisten, författaren och debattören Yrsa Stenius är död.

Hon dog i sitt hem i Stockholm under helgen, bekräftar familjen för Aftonbladet.

”Det är jättesorgligt”

Yrsa Stenius föddes i Helsingfors den 7 januari 1945, dotter till arkitekten Olof Stenius och skådespelerskan Dorle von Wendt.

Hon var kulturchef på Aftonbladet 1979–82 och politisk chefredaktör 1982–1987.

Christer Sturmark gav ut Yrsa Stenius memoarer Orden i min makt, år 2016.

– Det är jättesorgligt, vi skulle ses om ett par veckor och äta lunch. Hon var en intellektuell, självständig människa som det var oerhört stimulerande att prata med, säger Christer Sturmark, förlagschef på Fri Tanke.

Bodde granne med Jan Mosander

Efter tiden på Aftonbladet, som hon skrev om i uppmärksammade boken Makten och kvinnligheten, var Yrsa Stenius skribent och författare tills hon 2007 utsågs till Allmänhetens Pressombudsman (PO).

År 2011 gick Stenius i pension och sade sig då vilja ägna sig mer åt skönlitterärt skrivande.

Journalisten Jan Mosander jobbade på Aftonbladet när Yrsa Stenius började där. Han satt i Pressens samarbetsnämnd då Stenius utnämndes till PO – och bodde granne med Yrsa Stenius, den sista tiden i Stockholm.

De tog också studenten tillsammans, år 1964 i Helsingfors. Innan hon flyttade till Stockholm var hon verksam på Studentbladet och Arbetarbladet i Helsingfors.

– Hon var tystlåten och begåvad. Redan då vi gick i skolan var hon intellektuell och genast efter studenten kastade hon sig in i studentpolitiken, säger Jan Mosander.

Kontroversiell som PO

Tiden som PO blev stormig för Yrsa Stenius, bland annat efter att hon tagit ställning för Jan Guillous sak i en tvist med Expressen.

Hon skrev nyligen en bok tillsammans med Seppo Penttinen, där Stenius och ”Thomas Quick”-utredaren kritiserar resningsprocessen som kom att rentvå Sture Bergwall från de åtta mord han dömts för.

– Hon hade verkligen en väldigt egen moralisk kompass, som kanske inte alltid ledde rätt, men hon var en självständigt tänkande människa. Hon påverkades inte alls av flockmentalitet, som så många andra gör. Och det finns för få såna personer i det offentliga samtalet, tycker jag, säger förläggaren Christer Sturmark.

Levde med sin hund

Yrsa Stenius bodde på Södermalm i Stockholm med sin hund.

Kärleken till hundar hade hon med sig ända sedan hon var tre år gammal och lade sin kind mot en finsk spetshund, berättade hon i Sommar i P1 år 2003:

Jag har för all del en tendens att utveckla lätt tillvänjning till allt från Coca-Cola, över vitt vin, till rökta räkor. Men allt det där kan jag leva utan. Hund kan jag inte leva utan. Och jag hoppas att, ifall jag blir gammal, får den praktiska möjligheten att åldras med hund. Fortfarande väcker doften av varm, ren, lite sömnig hund märkvärdiga känslor hos mig. Känslor av välbehag och frid, av tillhörighet, organisk såsom trädens rötter tillhör jorden, och känslor av ömhet som pulserar nästan hjärtskärande stark mellan våra kroppar.

Yrsa Stenius blev 73 år.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN