USA och Kina blåser av handelskriget

avTT

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Kinas vice premiärminister Liu He. Arkivbild.

Kina och USA har kommit överens om att länderna ska överge hoten om nya tullar mot varandra, uppger Kinas vice premiärminister Liu He.

– De två sidorna har kommit överens, kommer inte att inleda ett handelskrig, och kommer att sluta öka tullarna mot varandra, säger Liu He enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Länderna meddelar att en överenskommelse har nåtts om att vidta åtgärder för att minska USA:s handelsunderskott, genom att Kina köper mer amerikanska varor.

Framför allt gäller det jordbruks- och energiprodukter, enligt ett gemensamt uttalande från de två länderna.

"För att möta de ökande konsumtionsbehoven hos det kinesiska folket och behovet av högkvalitativ ekonomisk utveckling kommer Kina att betydligt öka inköp av amerikanska varor och tjänster. Det kommer att hjälpa tillväxten och sysselsättningen i USA", står det i uttalandet.

Länderna meddelar att de kommer att fortsätta samtalen om åtgärderna.

Uttalandena kom efter handelssamtal mellan länderna under slutet av veckan, där en kinesisk handelsdelegation med landets vice premiärminister Liu He i spetsen var på besök i Washington.

Förra året hade USA ett handelsunderskott med 375,2 miljarder dollar gentemot Kina. USA har tidigare begärt att underskottet ska minskas med minst 200 miljarder dollar 2020. Den summan nämndes inte i uttalandet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

USA